Tuinmeubelen schilderen, het is een klus die je tuin een echte make-over kan geven. Je kunt natuurlijk nieuwe planten kopen om je tuin op te fleuren, maar je tuin krijgt pas écht een frisse look als je met verf aan de slag gaat. Daarom delen we in dit artikel een paar handige tips voor het schilderen van je tuinmeubelen.

1. Tuinmeubelen schilderen: een goede planning

Allereerst is het belangrijk om te plannen wanneer je de tuinmeubelen precies gaat schilderen. Als je in het weekend een barbecue hebt gepland is het wellicht niet zo verstandig om de vrijdag ervoor met verfborstels aan de slag te gaan. Hou in je planning ook rekening met eventuele vertraging. Dit bespaart je een heleboel stress! Maak de planning ook niet te lang op voorhand want met het Nederlandse weer zou je dan wel eens in de problemen kunnen komen.

2. Tuinmeubelen verven: een goede voorbereiding

Het beste is om de tuinmeubelen in een garage of overkapping te schilderen. Zo hoef je geen rekening te houden met een eventuele regenbui. Ook is het belangrijk om alvast te kijken naar het materiaal van je tuinmeubels. Houten tuinmeubelen komen het meeste voor, maar dan nog is het belangrijk om te bepalen welk soort hout het is. Is het zacht of hardhout? Eiken, grenen of teakhout? In het algemeen zijn de meeste tuinmeubelen gemaakt van teakhout.

3. Tuinmeubelen schoonmaken en schuren

Vooraleer je de tuinmeubelen kunt schuren is het belangrijk dat je ze eerst grondig schoonmaakt. Voor zachte houtsoorten gebruik je het beste water met ammonia. Voor de hardere houtsoorten koop je best een speciale thinner. Daarna kan het schuren van je tuinmeubelen beginnen! Neem hiervoor rustig de tijd, zorg dat je genoeg schuurpapier hebt en schuur altijd in de richting van de houtnerf.

4. Tuinmeubelen met beits schilderen

Beits is het meest geschikt voor tuinmeubelen. Het is vochtregulerend, weerbestendig en trekt diep in het hout. Lak of verf blijft meer op het hout liggen en heeft nog een grondlaag nodig. Beits is er in transparante varianten zodat de structuur van het hout te zien blijft, maar je kunt natuurlijk ook voor dekkende beits kiezen. Deze laatste hebben hetzelfde effect als het schilderen met verf en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Een nadeel aan het schilderen met beits is dat je snel te werk moet gaan, anders kan er kleurverschil ontstaan. Je kunt de tuinmeubelen dus het beste in één keer schilderen, zonder een pauze te nemen. Als je hier op voorhand rekening mee houdt, is het meestal geen probleem om door te gaan met schilderen.

Hoe tuinmeubelen met beits schilderen? Begin met een eerste laag door deze te verdunnen, dan trekt de beits beter in het hout. Dat gaat met één deel terpentine en drie delen beits. Breng de tweede laag na vierentwintig uur drogen aan. Is het hout van de tuinmeubelen nog onbehandeld? Dan is het schilderen van een derde laag aangeraden.

Zo, hopelijk helpen deze tips bij het schilderen van je tuinmeubelen. Als je nu reeds begint met voorbereidingen te treffen, kan je binnen no time genieten van je nieuw geverfde tuinmeubelen. Hopelijk zit het Nederlandse weer dan ook nog een beetje mee! Heb je geen zin of tijd om tuinmeubelen te schilderen? Dan kan je natuurlijk ook nieuwe tuinmeubelen kopen. Hier vind je alvast 5 tips voor het kiezen van de juiste tuinmeubelen!

Over de auteur