Steeds meer mensen kiezen ervoor om een schutting van tuinhout te plaatsen. Hierdoor kun je je tuin goed afschermen en zorgen voor meer privacy, maar daarnaast is dit een goede manier van inbraakpreventie, kun je fijne plekjes creëren tegen de wind en heb je een natuurlijk wand in je tuin die ook gebruikt kan worden voor decoratieve doeleinden. Hieronder zetten we uiteen waar je op moet letten bij het plaatsen van een houten schutting. 

Bepaal wat voor schutting je wil

Voor je begint te bouwen is het belangrijk te beseffen wat je wil. Welke uitstraling moet de schutting hebben? Welke andere kleuren heb je in je tuin? Hoe lang is de schutting en wat gaat de prijs bij verschillende soorten hout zijn? De meeste schuttingdelen zijn 1.80m bij 1.80m en de prijs wordt bepaald door het aantal delen dat je nodig hebt, maar vooral ook door het aantal te gebruiken lamellen en tussenliggers. Hoe meer van deze je nodig hebt, hoe duurder je schutting zal worden.

Standaard schuttingdelen

De lamellen van een schutting zijn de planken die verticaal lopen en eigenlijk de schutting maken. Hoe meer lamellen de schutting heeft, hoe minder inkijk je in je tuin hebt en dus hoe meer privacy. En dat is natuurlijk van belang als je optimaal van je zwembad in de tuin wilt kunnen genieten.  Vanwege de stevigheid kun je het beste schuttingdelen kopen van minimaal 1.30m breed en 15 mm dik. Je hebt dan nog steeds genoeg opties qua houtsoorten en je weet zeker dat je een stevige schutting plaatst.

Voordelen van vaste schuttingdelen

De meeste mensen kiezen voor kant en klare schuttingdelen. Niet zo gek, want dit werkt snel en goedkoop. Daarnaast zijn deze geïmpregneerd en kunnen ze lange tijd mee. Het plaatsen gaat een stuk sneller en vaak heb je bij tuincentra voorbeelden, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van hoe jouw schutting eruit ziet.

Nadelen van vaste schuttingdelen

Als je echter bij kant en klare schuttingdelen moet inkorten is dit wel een tijdrovend proces, maar nog steeds sneller dan de hele schutting zelf te bouwen. Vaak kun je door met de lengte van je tuin rekening te houden en hierop de dikte van de palen af te stemmen, precies uitkomen, waardoor je niets hoeft in te korten. Mocht je de standaard schuttingdelen te laag vinden, dan kun je ze eventueel hoger plaatsen.

Welk gereedschap heb je nodig bij het plaatsen van een schutting?

Zorg dat je voor je aan de slag gaat al het juiste gereedschap in huis hebt. Anders gaat het een frustrerende klus worden en kun je er erg lang over doen. Wat heb je allemaal nodig als je een schutting gaat plaatsen? Naast het nodige enthousiasme moet je dit hebben om aan de slag te kunnen: landmeter, paalhamer, schep, grondboor, schroeven en hoekbeugels, handschoenen en een afkortzaag. Heb je dit klaar liggen, dan kun je aan de slag.

De schutting plaatsen

Meet met een landmeter de lengte van de tuin. Hierdoor bereken je eenvoudig hoeveel schermen je nodig hebt (de meeste schermen hebben een lengte van 180cm). Let op: houd hierbij ook rekening met het benodigde aantal palen en de paaldikte. Voor je de palen in de grond slaat, kun je deze het beste bewerken met teer of een ander materiaal dat de paal in de grond beschermt tegen rot. Laatste tip die we je willen geven is dat je het plaatsen van een schutting het beste met zijn tweeën kunt doen. Op die manier kan alles goed uitgezet worden en sta je niet moeilijk te doen om de schuttingdelen overeind te houden.

Over de auteur