Het is inmiddels te laat om dit jaar nog je eigen pompoen te kweken voor Halloween, maar we kunnen je wel al voorbereiden voor volgend jaar. Gelukkig zijn pompoenen niet de moeilijkste planten in de tuin, dus met onderstaande tips zal het je zeker lukken. Heb je nog plek in je moestuin of wil je alleen een pompoen kweken in eigen tuin? Lees dan snel verder!

Pompoen kweken in eigen tuin: pompoenen zaaien

Vanaf half mei kan je pompoenen zaaien in de tuin, bij voorkeur als het zo’n vijftien graden is. Je stopt ze het beste een centimeter diep in de grond. Je kunt ook in april of begin mei pompoenen zaaien, maar dat gebeurt dan dikwijls binnen of in een kas. Zodra de eerste bladeren verschijnen, moet je ze verpotten naar je tuin. 

Zorg voor voldoende ruimte

Pompoenen zijn niet de moeilijkste planten, maar het zijn wel grote planten die voldoende ruimte nodig hebben om groot te kunnen worden. Je hebt minstens twee vierkante meter nodig zodat je pompoen mooi en probleemloos kan groeien.

Hoe pompoen kweken in eigen tuin

Waar pompoenen kweken?

Pompoenen kweken doe je het beste op een vochtige plek, maar wel waar het in de grond kan lopen. Een composthoop is bijvoorbeeld een goede plek. Het mag ook gerust een warme plek en een rijke grond zijn waar de pompoenen veel mineralen uit kunnen halen.

Pompoenen oogsten

De meeste pompoenen zijn tegen het eind van september rijp. Echter mag je niet te vlug zijn met het oogsten, want ze zijn net het langst houdbaar als je ze rijp oogst. Wanneer de plant stopt met groeien en de kleur steeds intenser wordt, dan is het bijna tijd om te oogsten. Een handige tip is om even op je pompoen te kloppen. Is hij hol? Dan is hij rijp en kan je hem oogsten. 

Het enige wat je nog hoeft te doen is de pompoen voorzichtig los knippen of snijden van de plant. Daarna kan je hem gebruiken ter decoratie voor de herfst of voor Halloween. Of om er een heerlijke pompoensoep mee te maken!

Over de auteur