Grindverharding is een praktische optie met een resem aan voordelen. Het geeft je oprit of tuin een verzorgd uitzicht, is veel goedkoper dan tegels of andere verhardingen, vraagt weinig onderhoud en is waterdoorlatend. Daar staat één groot nadeel tegenover. Rijd of loop je er overheen, dan gaat het schuiven. Voor je het weet zit je met lelijke putten en belanden de steentjes overal waar ze niet thuishoren. Grindmatten houden het grind op zijn plaats.

Grind met fijne deeltjes kiezen of grindmatten kopen?

Ofwel zorg je voor grind met veel fijne deeltjes (tot 15 mm grootte). Daardoor zal het beter op zijn plaats blijven liggen. Jammer genoeg gaat dan de waterdoorlatende eigenschap ervan grotendeels verloren. Bovendien vermijdt dit niet het ontstaan van plassen en kuilen. Het ergste van alles, de fijne deeltjes blijven kleven aan je schoenen of de poten van je huisdier.

Grindmatten kopen is daarom een interessantere oplossing. Deze stabiele ondergrond houdt het grind goed op zijn plaats. Het resultaat is een grindverharding die er mooi uitziet en het water doet doorsijpelen naar de ondergrond.

Wat zijn grindmatten en wat is HDPE?

Grindmatten zijn samengesteld uit een honingraatstructuur in HDPE gelijmd op een doorlaatbaar vlies. HDPE (Hoge Dichtheid Polyethyleen) is een veel gebruikte en uiterst duurzame kunststof. Die duurzaamheid heeft ze niet alleen te danken aan haar lange levensduur (goed bestand regen en kou), maar vooral ook omdat er slechts een laag energieverbruik is tijdens de productie en omdat ze recycleerbaar is. Het is een milieuvriendelijke additie voor je tuin waar je trots op mag zijn.

Het boodschappenlijstje vooraf

Zolang het gaat om een relatief klein oppervlak heb je niet veel nodig. Een kruiwagen is handig om alle benodigdheden gemakkelijk te vervoeren. Ook een schop en een hark zijn praktisch. Huur of koop bovendien een slijpschijf op batterijen om de grindmatten in kleinere delen te snijden of voor uitsparingen.

Grindmatten snel en soepel leggen

 • Start met de graafwerken. Verwijder de teelaarde tot aan de dragende grond. Zolang het oppervlak beperkt is, kan je volstaan met een schop. Gaat het om een relatief groot oppervlak, dan zullen een graafmachine en een trilplaat goede diensten bewijzen, maar misschien is het dan ook een beter idee om het werk over te laten aan een professional.
 • Leg de fundering. Dit kan bijvoorbeeld een zandbed zijn. Zorg er met een hark voor dat het egaal ligt en druk het eventueel aan met een reilat. Je ondergrond moet goed vlak zijn, ook als het gaat om een helling. In geen geval mag hij bulten of gaten vertonen.
 • Plaats de afboordingen. Koop je een grindmat ECCOgravel 20D (hiermee houd je grind in voortuinen op zijn plaats) dan mag deze 1 cm boven de rand uitkomen. Zo zitten ze weg maar behoud je stabiliteit. Dit geldt ook voor de Eccogravel 30D en Eccogravel 40D. Eccogravel 30D is geschikt voor lichte toepassingen zoals terrassen en paden, Eccogravel 40D is geschikt voor opritten. 
 • Nu komen de grindmatten op de voorbereide ondergrond. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat de honingraten goed op elkaar aansluiten en dat het geheel er homogeen uitziet. Stukken die te groot zijn, moet je bijsnijden met de slijpschijf.
 • Nu gaat het grind erop. Verdeel het met een hark tot een gelijkmatig oppervlak. Werk af met een grove keerborstel. Ga er eventueel nog een laatste keer over met een gazonroller.

Welke dikte grindmat moet je kiezen?

 • ECCOgravel 20D is ideaal voor voortuintjes met decoratief karakter en andere lichte toepassingen waar je slechts af en toe over moet lopen.
 • Voor zwaarder gebruik zoals tuinpaden en terrassen zijn de ECCOgravel 30D grindmatten het beste geschikt.
 • De ECCOgravel 40D grindmat koop je voor grote oppervlakken zoals opritten en parkings waar het grind moet bestand zijn tegen auto’s.

Kan je over ECCOgravel 30D dan onder geen omstandigheid met de auto rijden? Zeker wel, maar op voorwaarde dat de fundering voldoende solide uitgevoerd wordt. Daaraan hangt ook een prijskaartje vast. Het voordeel dat je dus zou doen met een dunner paneel weegt niet op tegen de extra investering in de fundering.

Welk grind gaat erin?

 • Koop voor ECCOgravel-grindmatten bij voorkeur grind met een fractie van meer dan 4 mm en minder dan 16 mm. Hoe weet je welke fractie een grindsoort heeft? Er staan steeds 2 getallen naast, bijvoorbeeld 8/16. De 8 in ons voorbeeld duidt op de minimum fractie en de 16 op de maximum fractie.
 • Je kan ECCOgravel-grindmatten vullen met ronde kiezel. Dat oogt mooi in terrassen en tuinpaden en is ook aangenaam om over te lopen. Split en grind blijven dankzij hun onregelmatige structuur dan weer beter op zijn plaats liggen en is de voorkeurskeuze bij een oprit voor de garage of een pad waarover gereden wordt.
 • Harde grind zal minder snel afbrokkelen onder een bewegende lading. Het is weinig poreus en houdt dus minder goed water vast. Het positieve gevolg daarvan is dat onkruid minder kans krijgt om te groeien. 
 • Tenslotte dien je de kleur te kiezen. Voor sommigen is dit het gemakkelijkste en voor anderen dan weer het moeilijkste. ECCOgravel-matten bestaan in een zwarte of grijze uitvoering die goed geschikt is voor donkere grindsoorten en in het wit voor lichtere grindsoorten. In elk geval zijn grind, split en kiezel natuurmaterialen en houden ze lange tijd hun kleur.

Over de auteur