Zodra het zomer is en het zonnetje volop schijnt, halen we met z’n allen de barbecue uit de schuur. Echter is er een grote kans dat het barbecue rooster na dat laatste tuinfeestje toch iets minder goed schoongemaakt was dan je dacht. De barbecue schoonmaken is immers niet het leukste klusje om te doen. En na een heerlijke maaltijd heb je er vaak geen zin meer in. Toch is het voor de levensduur van je barbecue belangrijk dat je hem iedere keer schoonmaakt. Bovendien is het ook een stuk hygiënischer om je vlees op een schoon rooster te leggen. In dit artikel delen we vijf tips voor het schoonmaken van je barbecue en dat zonder schrobben!

1. Barbecue schoonmaken: voorkom aangebrande gerechten

Voor je begint met barbecueën is het belangrijk om het rooster in te smeren met olijf- of zonnebloemolie. Zo voorkom je dat vlees of groenten aan het rooster blijven plakken en vervolgens aanbranden. Een andere tip voor het onderhouden van het barbecue rooster is hem insmeren met citroensap. Snijd een citroen doormidden en smeer, tussen het barbecueën in, de citroen over het rooster. Op die manier voorkom je dat het vet van het vlees aan het rooster blijft kleven. Dit scheelt je een heleboel tijd bij het schoonmaken van je barbecue!

2. Schoonmaken barbecue: wacht niet tot de volgende dag

Na een gezellige barbecue is de kans groot dat je geen zin en puf meer hebt om het rooster schoon te maken. Maar wanneer je wacht tot de volgende dag zijn etensresten en vet uitgehard en zitten ze vast aan het rooster. Daarom kan je het beter wél direct doen. Er zijn tal van reinigingsproducten die helpen bij de barbecue schoonmaken. Zorg ervoor dat het rooster nog een beetje warm is. Dan verwijder je etensresten makkelijk met een staalborstel. Is het rooster schoon? Smeer het dan in met plantaardige olie, zo roest het minder snel.

3. Maak ook de barbecue zelf schoon

Als we het hebben over de barbecue schoonmaken, dan denken we niet alleen aan het rooster maar ook aan de behuizing. Gebruik hiervoor geen bijtende of schurende schoonmaakproducten, maar producten die goed ontvetten en mild zijn voor het materiaal. Ook schuursponsjes gebruik je beter niet. Neem liever een zachte doek zodat het materiaal van je barbecue mooi blijft glanzen. Ben je klaar met schoonmaken? Bescherm je barbecue dan met een barbecue hoes zodat hij ook volgende zomer nog glanst. Ook na een winter barbecue is het belangrijk dat je je barbecue netjes opbergt.

4. Houtskoolbarbecue schoonmaken

Deze tip is speciaal bedoeld voor het schoonmaken van een houtskoolbarbecue. Verwijder na het barbecueën alle etensresten en as uit de kuip van de barbecue. Als je dit niet doet, krijg je last van rookontwikkeling bij de volgende barbecue-sessie. Reinig de kuip met warm water, een beetje afwasmiddel en een doekje.

5. Gasbarbecue of elektrische barbecue schoonmaken

Het schoonmaken van een gas- of elektrische barbecue is iets makkelijker. Verwijder eerst de etensresten van het rooster en sluit het deksel. Zet de barbecue op de hoogste stand en wacht een kwartiertje. De verbrande etensresten borstel je er vervolgens makkelijk van af. Let er bij het schoonmaken van een elektrische barbecue op dat je de stekker uit het stopcontact haalt voordat je met water aan de slag gaat!

Zo, dit zijn vijf tips voor het schoonmaken van je barbecue. Je kunt jezelf heel wat werk besparen door het rooster direct na het barbecueën schoon te maken. Wanneer je de barbecue de volgende keer uit de schuur haalt, dan kan je meteen beginnen grillen. En dat is een stuk aangenamer, toch? 

Heb je echt alles geprobeerd, maar krijg je ondanks deze handige tips jouw barbecue niet schoon? Ook al gebruik je de beste reinigingsproducten, soms is je barbecue gewoon aan vervanging toe. In dat geval kan je best een nieuwe barbecue kopen. Hieronder hebben we alvast een paar mooie en praktische exemplaren op een rijtje gezet. Welke barbecue is jouw favoriet?

Gasbarbecue 4+1 kookzone zwart
Houtskool kogelbarbecue – Cote d’Azur 48 cm
Outdoorchef Australia 325 G Australische barbecue – zwart
Gasbarbecue met 6 branders zwart en zilverkleurig

Over de auteur