Is jouw tuin toe aan een goed lichtplan? Dan ben je er waarschijnlijk achter gekomen dat je een dergelijk plan niet een, twee, drie in elkaar hebt gestoken. Bij een goed lichtplan komt namelijk een hoop kijken. Zo heb je in je achtertuin behoefte aan sfeerverlichting voor die heerlijke lange avonden buiten, maar ook praktische verlichting om ’s nachts veilig door je tuin te kunnen lopen. Merken als Nostalux tuinverlichting snappen dit en hebben de verschillende soorten buitenverlichting in hun assortiment. Hoe je die het beste gebruikt en plaatst, lees je hieronder.

Buitenverlichting is er dus niet alleen voor het toevoegen van sfeer, de juiste buitenverlichting kan een enorm verschil maken in de uitstraling van jouw tuin. Deze verlichting kan ook veranderen naar gelang hoe de tuin gebruikt wordt. Hoe krijg je het ontwerp van je buitenverlichting goed? Richtbare spots, vloerlampen voor buiten en LED-contour verlichtingsstrips zijn allemaal erg verleidelijk om te gebruiken, maar ze creëren wel heel verschillende effecten, dus het is de moeite waard om uit te zoeken wat je precies wil.

Waarom is een goed lichtplan zo belangrijk?

Als het gaat om het kiezen van de beste buitenverlichting voor je tuin, spelen taak-, sfeer-, beveiligings- en functieverlichting allemaal een rol bij een goed ontwerp hiervan. Hoe meer we gebruik maken van de tuin, hoe belangrijker ze worden. Goede verlichting is belangrijk om er veilig te kunnen koken, maar ook wil je er kunnen lezen en veilig door de tuin lopen en mogelijke gevaren zoals trappen en vijvertjes te zien.

Bij sfeerverlichting draait het allemaal om het toevoegen van sfeer, het gebruik van zacht, warm licht in de duisternis om in jouw houten hoek loungeset bij te ontspannen en tot rust te komen. Wandlampen met brede lichtbundels kunnen de muren verlichten, terwijl spots verzacht door gebladerte een warme, gezellige gloed zullen werpen. Hanglampen zijn da nweer ideaal voor boven eetgedeeltes en salontafels, daarnaast creëren ze ook prachtige elementen in de ruimte.

Veiligheid

Beveiligingsverlichting zorgt voor veiligheid en helpt indringers af te schrikken. Van wandmontage lampen tot paal-, pad- en schijnwerpers, er zijn tal van opties om uit te kiezen als het gaat om dit element qua verlichting. Natuurlijk hoeven deze lampen niet permanent aan te zijn, het beste gebruik je een sensor in combinatie met Smart tech fittingen om ze aan te laten springen bij beweging.

De truc bij het plannen van tuinverlichting is om je tuin te kennen en te begrijpen hoe de verschillende ruimtes daarin functioneren en bij elkaar passen. Beslis over de gebieden die je wil verlichten, wat de belangrijkste kenmerken zijn en concentreer je daarop bij het maken van dit plan.

Een eenvoudige manier om dit te doen, is door de ruimte te lopen en een lijst te maken. Je belangrijkste prioriteiten komen dan vanzelf naar boven, vergeet niet om ook rekening te houden met het uitzicht vanuit huis. Denk bijvoorbeeld aan het verlichten van een voorwerp aan het einde van de tuin, zoals een boom of sculptuur om je blik te verruimen. 

Veranderingen in niveau of oppervlak hebben ook een kleine hoeveelheid licht nodig om als veiligheid te dienen, terwijl grotere, open gebieden zoals een diepe rand of open stuk gras kunnen worden verlicht door bredere lichtstralen om dramatische lagen te creëren. Decoratieve highlights zoals waterpartijen, getextureerde schermen en metselwerk kunnen ook creatief worden verlicht voor een dramatisch effect.

Een belangrijk punt om te onthouden is dat minder verlichting effectiever is. Te veel concurrerende lichten of sterke stralen zullen eenvoudigweg resulteren in een verblindende schittering, terwijl een paar goed gekozen en goed geplaatste lichtbronnen subtiliteit en een fascinerend resultaat zullen creëren.

Over de auteur