Iedereen die een tuin heeft met een mooi gazon kent het probleem. Op een dag steekt een hoopje aarde de kop op en al snel wordt duidelijk dat het niet bij eentje blijft. Een mol heeft een plekje in jouw tuin gevonden! Hoewel mollen de grond in je tuin gezond houden en dol zijn op insecten, wordt de aanwezigheid van deze beestjes niet door iedereen geapprecieerd. Er worden dan oplossingen bedacht om van de mol af te komen. De meest voor de hand liggende oplossing is het doden van het dier, bijvoorbeeld met vallen. Maar diervriendelijk is dit niet. Bovendien los je het probleem daarmee slechts tijdelijk op. Vroeg of laat vindt een andere mol de tuin en begint het verhaal opnieuw. Maar wat kan je dan wél doen tegen mollen in de tuin?

1. Mollen in de tuin: planten tegen mollen

Bepaalde planten kunnen mollen uit je tuin houden. Je kunt deze dan rond je gazon planten. Een goed voorbeeld hiervan is kruisbladwolfsmelk, een wilde plant die niet veel voorkomt in Nederland. Mollen houden niet van de geur van de wortels, daarom wordt deze plant ook wel mollenkruid genoemd. Keizerskroon tegen mollen helpt ook. Mollen houden niet van de geur van de bollen omdat het ze doet denken aan een geur die door vossen wordt verspreidt. Verder kan je verschillende soorten nieskruid inzetten om mollen te bestrijden.

2. Carbid tegen mollen

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Je kunt carbid of calciumcarbide gebruiken, dit bestaat uit calcium en koolstof. Veel boeren gebruiken het om mollen van hun weides te krijgen. In één van de tunnels leg je een paar stukjes carbid. Vervolgens giet je er water op. Er ontstaat dan een gas ethyn. Dit gas verspreidt zich door de tunnels. Aangezien mollen niet van deze geur houden, zullen ze al snel hun stekje verlaten.

3. Korrels tegen mollen

Korrels of granulaat tegen mollen wordt gemaakt van plantaardige producten en zijn niet schadelijk voor mensen en dieren. Ze verspreiden een knoflookgeur waar mollen een hekel aan hebben. Hoe ga je te werk? Je maakt gaten in de grond van tien tot twintig centimeter diep. In ieder gat strooi je een dop vol korrels. Daarna sluit je het gat en hoef je alleen nog maar te wachten tot de mollen verdwijnen.

4. Geurcapsules

In geurcapsules tegen mollen zit een gel die van plantaardige producten is gemaakt. Zodra de capsule openbarst, komt er een geur vrij waar mollen niet tegen kunnen. Deze capsules worden op dezelfde manier toegepast als de korrels: je maakt gaten in de grond en je stopt in elk gat één capsule. Vervolgens sluit je het gat en wacht je af.

5. Geluid tegen mollen

Je kunt ook ultrasoon geluid tegen mollen gebruiken die je in de winkel kunt kopen. Werkt ultrasoon geluid niet? Dan kan je ook een ijzeren paal in de grond slaan. Aan deze paal hang je een metalen plaatje dat door de wind tegen de paal zal tikken. Als het hard genoeg tikt, dan zorgt de beweging niet alleen voor geluid, maar ook voor trillingen om de mol te verjagen.

Mocht deze tip niet helpen, dan kan je nog één of meerdere flessen in de grond graven, met de opening naar boven. Zodra de wind over de opening waait, produceren de flessen een fluitend geluid dat in de tunnels doordringt. Het inzetten van geluid tegen mollen heeft wel een nadeel: het kan tot twee weken duren vooraleer de mollen echt verdwenen zijn. Je moet er dus wel een beetje geduld voor hebben.

Zo, dit zijn een aantal manieren om mollen in de tuin te bestrijden. Hoe weet je zeker dat de mol niet terugkomt of dat er een andere voor in de plaats komt? Dat weet je nooit. Je krijgt wel meer zekerheid als je het werk overlaat aan een professionele mollenbestrijder. Deze persoon weet wat hij doet en krijgt de mol van je tuin. Bovendien kan hij tips geven wat je moet doen als er een mol terugkomt.

Over de auteur