Uien komen in veel moestuinen voor en kunnen ook in kleine tuinen, op terrassen of zelfs op balkons worden gekweekt. Het telen van uien in een bak is een fantastische manier om deze bollen te telen en te genieten van het gebruik van producten van eigen bodem in de keuken.

Door uien kan iedereen een ​​eenvoudig gewas telen, zelfs in de kleinste ruimtes. Er zijn veel verschillende kleuren, vormen en maten uien beschikbaar om te telen. En ze zijn allemaal geschikt zijn om in potten of bakken te kweken. Uien in potten kweken is niet echt heel anders dan ze in de volle grond telen. Volg een paar eenvoudige tips en je krijgt elke keer een geweldige oogst.

Uien zijn heel eenvoudig te kweken voor elke beginner en bieden ook een overvloed aan opties als het gaat om bewaren en koken. Net als bij het buiten kweken van uien, moet je de juiste locatie, grond en bemesting in de bak hebben en welke dat zijn, lees je hieronder!

Er zijn drie belangrijke dingen die je moet weten voordat je aan de slag gaat.

Kies de juiste bak

Het is belangrijk om de juiste bak te kiezen voor het kweken van uien. Ze hebben een grote buitenbak nodig, een kleine pot is niet voldoende om goede uien te oogsten. Zorg ervoor dat je een bak kiest die minimaal 50 cm breed is en minimaal 15 cm diep en goede afvoergaten heeft. Kunststof bakken of houten kisten zijn alternatieven voor traditionele potten om uien in te telen.

uien binnens kweken

De bodem en locatie

Uien houden van een zonnige plek en bij voorkeur een plek die tussen de zes en acht uur daglicht krijgt. Het is een gewas dat gedijt op het zonnigste plekje van je tuin of balkon, mits het een beschutte plek is. Uien houden ook van een leemachtige grond die goed doorlatend is, zoals compost van goede kwaliteit. Voeg voor het planten wat extra organisch materiaal of goede mest toe aan de container om gedurende het groeiseizoen van extra voedingsstoffen te voorzien. Het moet een uitgebalanceerde mix zijn van tweederde compost, waaraan een derde organisch materiaal is toegevoegd om de grond verder te verrijken.

Kies jouw favoriete uiensoort

De volgende beslissing die je moet nemen, is hoe je je uien wilt laten groeien. Weten hoe en wanneer je uien moet planten, is van cruciaal belang voor het verkrijgen van goede resultaten en er zijn twee verschillende benaderingen die je kunt volgen: dat zijn het kiezen van zaden of van een stekje. Het begrijpen van de vele nuances van uienzaden versus plantuien kan een verschil maken voor de oogst die je krijgt.

Plantuien worden in het vroege voorjaar verkocht en zijn een normale manier om een ​​betrouwbare oogst te krijgen. Zaden bieden een goedkoper alternatief en er zijn meer variëteiten beschikbaar om uit te kiezen. Uien die uit zaad worden gekweekt, zijn meestal groter dan uien die uit stekjes worden gekweekt.

Hoe uien in containers te planten

Stekjes zijn een eenvoudige en snelle methode om uien in containers te telen. Het zijn half volgroeide bollen die zijn begonnen met groeien en daarna zijn gestopt. Ze worden traditioneel in het voorjaar geplant. Ze worden eenvoudig in de grond geduwd, met het puntige uiteinde naar boven. Zorg ervoor dat ze tien centimeter uit elkaar staan ​​en dat de punt net zichtbaar is boven de grond.

Uien die uit stekjes worden gekweekt, hebben ongeveer drie maanden nodig om te groeien vanaf het planten. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden door simpelweg regelmatig te wieden en bij droog weer water te geven.

Hoe uienzaden in bakken te planten

Uien kunnen ook met succes worden gekweekt uit zaad, ofwel binnen gezaaid in de late winter of direct buiten in de bak worden gezaaid in het voorjaar. Prik de zaailingen uit als ze ongeveer 5 centimeter lang zijn en laat ze nog 3 of 4 weken groeien. Het duurt 8-10 weken van zaaien tot buiten verplanten, na een periode van ze geleidelijk laten wennen aan buiten zijn. Zodra het warmere weer in de lente aanbreekt, kunnen zaden buiten in de gewenste container worden gezaaid in plaats van binnen in kleine trays.

uien binnenshuis kweken

Verzorgingstips voor uien die in potten groeien

Water geven is vooral belangrijk voor het tuinieren in groentecontainers, omdat de grond in korte tijd erg droog kan worden. Ze moeten dagelijks worden gecontroleerd en indien nodig worden bewaterd, en weten wanneer planten in potten water moeten worden gegeven, is vooral belangrijk tijdens periodes van zeer warm en zonnig weer!

Over de auteur