De zomer komt steeds dichterbij! Dat betekent dat gekleurde bloemen de natuur beginnen op te fleuren en steeds meer planten zich van hun mooiste kant laten zien. Ook de berenklauw staat weer in bloei, maar daar zijn we niet zo blij mee. In eerste instantie zien deze witte bloemen er mooi uit, maar de plant is heel giftig en kan heel gevaarlijk zijn. Lees snel verder, want zo herken je de berenklauw!

De (reuzen)berenklauw

De berenklauw is een wilde plant die voornamelijk bloeit van mei / juni tot oktober. De gewone, inheemse variant kan groeien tot anderhalve meter tot twee meter hoog. De uitheemse variant, ook wel reuzenberenklauw genoemd, tot maar liefst vijf meter hoog! Beide varianten kunnen erg giftig zijn. Zodra de giftige stoffen in contact komen met je huid, maken je ze huid overgevoelig voor de zon. 

Wat is gevaarlijk aan een berenklauw?

De grootste boosdoeners zijn de stengel en de bladsteel haren. Zodra deze in contact komen met je huid, krijg je na een aantal minuten al klachten. De eerste symptomen zijn jeuk en rode vlekken of blaasjes die erg op brandwonden lijken. De blaren genezen pas na een tot twee weken en kunnen grijsachtige pigmentvlekken op je huid achterlaten. Slechts een enkele aanraking met de berenklauw kan al pijnlijke wonden veroorzaken.

Hoe kan je een berenklauw herkennen?

De reuzenberenklauw groeit voornamelijk in parken, weilanden, bermen en langs oevers. Als je kind aan het spelen is, kan hij of zij gemakkelijk in aanraking komen met deze giftige plant. Ook bij huisdieren kan een enkele aanraking tot ernstig letsel leiden. Vooral op plekken waar net gemaaid is, is het opletten geblazen. Dan liggen de geknakte stengels namelijk overal. Wanneer je hond in aanraking komt met de gevaarlijke plant, kan je je viervoeter het beste afspoelen met koud water en een tijdje uit de zon laten.

berenklauw in de tuin

Dit moet je doen na aanraking met de (reuzen) berenklauw

1) Spoel je huid grondig af met water en zeep. Wanneer je dit niet direct kunt doen, bedek je jouw huid en spoel je deze thuis grondig af.

2) Ga meteen uit de zon en zorg ervoor dat je huid minstens een week niet blootgesteld wordt aan de zon.

3) Wrijf het sap niet over je huid en raak je gezicht en ogen niet aan.

4) Heeft de plant toch je ogen aangeraakt? Spoel dan zoveel mogelijk uit en raadpleeg een arts.

5) Is het sap in je mond terechtgekomen? Ga dan direct naar de eerste hulp want dit is ontzettend gevaarlijk.

6) De blaren behandel je hetzelfde als brandwonden. Ga voor de zekerheid naar de huisarts en verzorg de wonden met brandwondenzalf en brandwondengaas.

Je leest het: deze mooie, witte bloemen zijn gevaarlijker dan je denkt. Wees de komende maanden dus extra voorzichtig!

Over de auteur