Niet alleen binnen maar ook buiten in de tuin is een goede verlichting een aanwinst voor het woonplezier. Als de tuin op een sfeervolle manier verlicht wordt dan is het ook ’s avonds een aangename plek om te vertoeven. Er zijn verschillende mogelijkheden tuinverlichting waarvan led buitenverlichting enorm in trek is. De technologie van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat waar het eerst een zwak resultaat opleverde nu juist een krachtige manier van verlichten geeft.

De mogelijkheden voor ledverlichting buiten

ledverlichting buiten

Foto van: tuinverlichtingled.nl

Voor een aantal mensen staat de led buitenverlichting nog steeds in een iets negatief daglicht. Er wordt gedacht aan zwakke schijnsels in koude kleuren. Dit is echter verleden tijd. Een sterke verlichting in een warme witte kleur is wel degelijk mogelijk. Mocht je hebben gekozen voor ledverlichting buiten dan is de tweede keuze die je te wachten staat wat voor soort ledlamp. Er zijn grondspots, bouwlampen, lichtslangen, staan- en hanglampen.
En denk ook eens aan led buitenlampen rondom de vijver. Of zelfs in de vijver, want er zijn namelijk ook onderwater ledlampen te verkrijgen. De ledverlichting buiten draagt ook een steentje bij op het vlak van veiligheid. Een variant met sensor kan eventuele inbrekers doen schrikken en op andere gedachten brengen.

Voor- en nadelen van ledverlichting buiten

Om te beginnen met de nadelen zijn dit er niet veel: ledverlichting buiten is duurder dan gloei- en hallogeenlampen of TL-buizn (maar de investering zal zich terugbetalen), kan niet goed tegen hitte (de ledlamp moet de hitte goed kwijt kunnen anders raakt het beschadigd) en mocht je de ledlamp op een standaard dimmer willen aansluiten dan zou het voor problemen kunnen zorgen, maar dit hoeft niet zo te zijn (minder lichtafgifte of een flikkerend licht).
Er zijn veel meer voordelen van ledverlichting buiten te noemen:

  • Sfeervolle verlichting op elke gewenste plek in de tuin.
  • Energiebesparing: led buitenlampen worden gekenmerkt door een laag energieverbruik. De lampen kunnen dus zonder problemen de hele avond aanstaan. Vergeleken met gloei- en halogeenlampen wordt al snel 80 tot 90% energie bespaard.
  • Verschillende kleuren verkrijgbaar.
  • Goed bestand tegen weersinvloeden.
  • Geringe warmte afgifte. Hierdoor neemt brandgevaar enorm af. Mochten kinderen de ledverlichting buiten kunnen bereiken zullen zij zichzelf in elk geval niet bezeren.
  • Allerlei varianten verkrijgbaar waarbij de led buitenverlichting aan de laatste trends voldoet.
  • Ledlampen kennen een zeer lange levensduur. Je hebt er dus vrijwel geen omkijken naar.
  • Led buitenverlichting is eenvoudig te installeren.

De aanschaf van LED buitenlampen

Bijna ieder tuincentrum of aanbieder van verlichting biedt ook led buitenverlichting. Als je nog niet helemaal overtuigd bent of je hebt nog specifieke vragen dan kan het raadzaam zijn om aan één van deze zaken een bezoek te brengen en persoonlijk te woord te worden gestaan door een specialist op dit gebied. Mocht je al voldoende kennis in huis hebben dan bespaart het tijd (en waarschijnlijk geld) om de aankoop van LED buitenlampen juist online te doen. Het is vaak in een paar muisklikken geregeld en snel thuis afgeleverd. De installatie is eenvoudig zelf te doen want de meeste LED buitenlampen werken volgens het ‘uitpakken en inpluggen’ principe. Nog dezelfde avond zal de tuin op een hernieuwde manier bewonderd kunnen worden!

Fotocredits uitgelichte afbeelding: www.tuinplaats.nl

Over de auteur