De lente is de perfecte tijd om met een tuin te beginnen! Als je erover denkt om je eigen tuin te beginnen, maar niet weet waar je moet beginnen, dan is deze blogpost iets voor jou. Lees verder voor tips over hoe je de juiste locatie kiest, welke soort planten je moet kiezen en hoe je je tuin moet verzorgen.

Kies de juiste locatie 

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je een tuin begint, is het kiezen van de juiste locatie. Kies een plek met veel zonlicht en een goede afwatering. Als je niet zeker weet of een plek in je tuin voldoende zon krijgt, kun je dit testen door de plek een hele dag te observeren. De ideale hoeveelheid zonlicht voor de meeste planten is 6-8 uur per dag.  Vermijd bovendien plaatsen die gevoelig zijn voor overstromingen of die lange tijd nat blijven. 

Zorg voor de juiste klanten

Zodra je de perfecte plek voor je tuin hebt gekozen, is het tijd om wat planten uit te kiezen. Als je net begint, kun je het beste kiezen voor makkelijk te kweken planten die verschillende omstandigheden verdragen. Enkele beginnersvriendelijke opties zijn tomaten, komkommers, courgette, boerenkool en basilicum. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, kun je andere soorten fruit, groenten en kruiden gaan kweken. Als je niet zeker weet welke planten het goed doen in de omgeving, vraag dan jouw plaatselijke kwekerij of tuincentrum om advies. Zij kunnen je soorten aanbevelen die geschikt zijn voor het klimaat en de grondsoort.  

De tuin verzorgen 

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is de planten regelmatig water geven. De meeste planten hebben één tot twee centimeter water per week nodig, dus controleer voor het water geven of de grond niet al vochtig is. Vergeet tot slot niet om onkruid dat in je tuinbed opduikt, te verwijderen – het concurreert met je planten om middelen als water en zonlicht. Onkruid bestrijden is een must voor elke tuin. Dit kan bijvoorbeeld door middel van preventie, of wanneer het al verder is gevorderd kun je herbiciden gebruiken. Dit zijn chemicaliën die planten doden of hun groei remmen.

Bemesten doet wonderen

Bemest de planten bovendien om de paar weken met een uitgebalanceerde meststof voor groenten of bloemen (afhankelijk van het soort planten dat je kweekt). Dit zorgt ervoor dat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om gezond en sterk te groeien! Vergeet tot slot niet om onkruid dat in je tuinbed opduikt, te verwijderen – het concurreert met je planten om middelen als water en zonlicht. 

Als je deze tips volgt, ben je in een mum van tijd goed op weg naar een bloeiende tuin! Tuinieren is een leuke en lonende hobby waar iedereen van kan genieten – zelfs als je geen groene vingers hebt! Door de juiste locatie te kiezen, beginners vriendelijke planten te kiezen en ze goed te verzorgen, ben je goed op weg naar een prachtige tuin die heerlijke vruchten, groenten en kruiden produceert. Dus waar wacht je nog op? Ga naar buiten en begin met planten!

Over de auteur