Nu de kerstboom al en tijdje een grote leegte in de woonkamer achterlaat, is het tijd voor een nieuwe kamerplant. De vioolbladplant, Ficus lyrata, is een uitstekende kandidaat. Met grote, groene bladeren en een dikke, opvallende stam. Zo verzorg je deze prachtige kamerplant.

Ken jij ‘m al? De Ficus lyrata is een opvallende kamerplant die helemaal hip is. Deze plant kent vele bijnamen, zoals de tabaksplant of vioolbladplant. Hij groeit in de regenwouden van Afrika en is daarmee een echte tropenbewoner. De naam ‘vioolbladplant’ draagt deze plant niet voor niets. De bladeren van deze kanjer vallen in de grootste categorie, ze kunnen zelfs zo groot als violen worden, tot wel vijftig centimeter. Ze zijn leerachtig van structuur en hebben een golvende vorm, diepgroene kleur en opvallende nerven. Als je niet kan kiezen voor welke kamerplant je moet gaan, is dit dus een goede optie. Een echte blikvanger voor in de woonkamer, slaapkamer of in het thuiskantoor dus!

Versies van de Ficus lyrata

Deze plant is in verschillende versies verkrijgbaar. Van klein tot groot en van vertakt tot op stam. Omdat deze Ficus oorspronkelijk uit de tropen komt, is hij een echte zonaanbidder en niet vies van een beetje water. 

Wist je dat…

  • Ficus het Latijnse woord voor ‘vijg’ is? Lyrata is daarentegen afkomstig uit het Grieks en betekent liervormig. Deze plant is familie van de vijg. Veel mensen verwarren deze twee planten weleens!
  • Deze plant een epifyt is? Dat betekent dat het een soort parasiet is. De plant groeit op een moederplant, bijvoorbeeld in de kroon van een boom.
  • De plant helemaal niets met tabak te maken heeft, ook al heeft die de bijnaam ‘tabaksplant’?

Zo verzorg je deze tropenbewoner

Als je deze grote (soms prijzige) plant in huis hebt gehaald, wil je ‘m natuurlijk ook goed verzorgen. Je wilt niet dat die na een paar weken alweer in de vuilnisbak terechtkomt, omdat de bladeren verkleuren, hangen of er allerlei ziektes op de plant zitten. Wij geven je de beste verzorgingsgtips.

  1. Standplaats

De standplaats is erg belangrijk voor deze kamerplant. De Ficus staat het liefst op een lichte plek bij het raam. Hij houdt van zon, maar let op met volle, brandende zonnestralen: die kunnen soms té heftig zijn. In de regenwouden is er namelijk veel zon, maar zijn er ook veel andere planten die voor schaduw zorgen. Zet de plant daarom een stukje van het raam af en zorg voor gordijnen of luxaflex als de zon te hard straalt. Als de plant zijn bladeren laat vallen, kan het dat die te donker staat. 

  1. Water geven

Een zonnig plekje zorgt er ook voor dat de plant dorstig wordt. Denk maar eens aan jezelf: als jij de hele dag in de zon hebt gewandeld, droog je ook uit. Deze kamerplant dus ook! De grond van de vioolbladplant of tabaksplant dient altijd licht vochtig te zijn, maar niet te nat. Te natte grond kan, bij heel veel planten, zorgen voor wortelrot. Je kunt daarom het beste kleine beetjes water geven en niet te veel in een keer. Geef ongeveer een keer per week water, bij warme weken kan dit ook twee keer zijn. Tip: steek je vinger in de grond en voel of de grond nog vochtig is. Als dat zo is, kun je het beste nog even wachten met water geven. Omdat deze plant oorspronkelijk uit de vochtige jungle komt, houdt die ook van een sproeibeurt. Iedere week even sproeien is het beste. Zo houd je de plant niet alleen vochtig, maar verwijder je ook het stof van de bladeren en voorkom je plantenziektes of ongedierte. Veel mensen denken dat ze vooral in de zomer veel moeten sproeien, maar dit is juist in de winter heel belangrijk. Omdat wij in de koude winter vaak de verwarming aanzetten, kan de lucht in huis nogal droog zijn. Een sproeibeurt op z’n tijd houdt de luchtvochtigheid hoog. 

  1. Eerste hulp bij onderhoud

Deze plant heeft verschillende manieren om te laten merken dat die niet blij is. Laat jouw vioolbladplant bladeren vallen? Verplaats ‘m dan naar een lichtere standplaats. Krijgt die geel of bruin blad? Dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Je plant heeft te weinig of te veel water gekregen óf heeft gebrek aan voeding. Geef ‘m daarom elke twee weken plantenvoeding. Als de plant niet goed groeit, kun je ‘m verpotten. Dit kan de groei bevorderen. De wortelgroei van deze tropische kamerplant is namelijk behoorlijk. Verpot de plant bij voorkeur direct na aanschaf of in het voorjaar. Zo voorkom je de meeste schade aan de wortels. Wil je een grote plant? Zet ‘m dan in een wat grotere pot, dan heeft die de ruimt om te groeien. Liever een wat kleinere versie? Kies dan voor een (niet te) kleine pot, zo rem je de groei iets af. Ook snoeien kan wonderen doen. Geef de plant een ander uiterlijk met een regelmatige snoeibeurt in de lente. Let op: het witte sap van de plant is giftig, dus was je handen na het snoeien goed! 

Liever een meer onderhoudsvrije plant? Je vindt ze hier

Over de auteur