De krappe huizenmarkt dwingt ons om soms ‚om te denken.’ Voor deze crisis ging je op zoek naar een ander huis als je huidige huis te klein was geworden. Met huizenprijzen die maar blijven stijgen en huizen die ruim boven de vraagprijs worden verkocht is het tegenwoordig echter niet meer zo makkelijk om een nieuw huis te kopen. Kom je bijvoorbeeld ruimte te kort, dan is het tegenwoordig vaak verstandiger om te gaan verbouwen dan om te gaan verhuizen. Zo zien we ook een toename in het aantal overkappingen dat in tuinen geplaatst wordt. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid voor opties voor een overkapping in de tuin. Zo kun je kiezen voor een veranda overkapping of een prieel. Is een aluminium overkapping iets voor in jouw moderne tuin of heb je liever een ander materiaal? De keuze is reuze, lees dan ook snel verder om te weten te komen welke opties er zijn voor een overkapping in de tuin.

Een overkapping is ideaal. Het is de perfecte plek om ‘s zomers tot laat met vrienden of familie te chillen. Daarnaast rekt het de zomer op, omdat je met veel overkappingen, in combinatie met een warmte lamp of terrasverwarmer, het hele jaar door in de tuin kan zitten.

Houten overkapping aan huis

De meest voorkomende overkapping is de houten overkapping aan huis. Hout is natuurlijk een materiaal wat erg goed werkt in een tuin, dus het is niet zo gek dat deze het meest populair is. Heb jij een wat modernere tuin, dan kan het interessant zijn om juist te kiezen voor een aluminium overkapping in plaats van een houten. Met een dergelijke overkapping aan huis maak je eigenlijk je woonkamer groter, zeker als je openslaande deuren hebt!

Overkapping met tuinhuis

Een andere optie is om een overkapping te nemen in combinatie met een tuinhuisje. Op die manier kun je op vakantie in eigen tuin, omdat dit tuinhuisje los staat van het huis. Daarnaast is een tuinhuis met overkapping tweeledig: aan de ene kant heb je een fijne plek om beschut te chillen in de tuin, aan de andere kant heb je extra opslag voor fietsen, gereedschap, speelgoed, etc. Tegenwoordig zijn er complete bouwpakketten te koop, die je heel makkelijk zelf in elkaar zet. Verder kun je tuinhuisjes met of zonder overkapping in allerlei verschillende stijlen en afmetingen vinden, er zal altijd iets voor je bij zitten!

Een prieel is niet per se ouderwets

Een prieel klinkt behoorlijk oubollig, maar is het dat eigenlijk helemaal niet. Sterker nog, priëlen worden nog steeds erg vaak verkocht en ze staan erg leuk in de tuin. Eigenlijk is een prieel een losse overkapping ergens in de tuin. De houten varianten zijn het meest populair, omdat die qua stijl gewoon erg goed passen in de meeste tuinen.

Pergola

Een pergola is eigenlijk de goedkoopste manier om van een overkapping gebruik te kunnen maken. Een pergola is een houten constructie van palen en dwarsbalken die ideaal is voor extra beplanting, zoals klimplanten of druiven. We kennen de pergola dan ook vooral uit landen rond de Middellandse zee. Een pergola is in principe dus nog geen overkapping, maar tussen de palen kun je natuurlijk een (zeil) doek hangen, waardoor je toch beschut kan zitten. Nou ja, vooral droog. Bij een pergola heeft de wind vaak nog wel vrij spel.

Bron uitgelichte afbeelding: www.verasol.nl

Over de auteur