Een houten overkapping biedt een heerlijke beschutting als je toch in je tuin wilt zitten ondanks dat het misschien te koud, te warm of te nat is. Houten overkappingen zijn dan ook een absolute verrijking voor je tuin. Voor het maken van een mooie houten overkapping in je tuin hoef je absoluut geen ervaren doe-het-zelver te zien. Iedereen die ook maar een beetje handig is, zal in staat zijn om deze klus te klaren. De klussen hoeft alleen maar dit stappenplan bij het maken van een houten overkapping te volgen om het gewenste resultaat te realiseren.

Houten overkappingen in een tuin plaatsen in 7 eenvoudige stappen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een houten overkapping in de tuin te plaatsen om langer van hun tuin te kunnen genieten. De overkapping biedt immers dusdanig veel beschutting dat de weersinvloeden hier veel minder van invloed op zullen zijn. Daarnaast zorgen houten overkappingen voor een mooie stijlvolle- en luxueuze uitstraling aan een tuin.   

Een houten overkapping hoeft echter niet duur te zijn. Je hoeft bijvoorbeeld niet lang op internet te zoeken om een goedkope houten overkapping van een uitstekende kwaliteit op te vinden. Daarnaast kun je fors besparen op de kosten van het laten plaatsen. Je kunt immers houten overkappingen in een tuin plaatsen in 7 eenvoudige stappen. We zetten dit stappenplan hieronder voor je op een rijtje.

Stappenplan bij het maken van een houten overkapping

  • Stap 1: Het maken van een planning en bouwtekening 

Bij deze stap ga je over een aantal praktische zaken nadenken zoals de maatvoering van de overkapping en welke materialen je gaat gebruiken. Denk bij dit laatste over het gebruik van een geschikte houtsoort en hoe je het dak gaat vormgeven. Op basis van al deze plannen ga je een bouwtekening maken en alle benodigde materialen verzamelen.  

  • Stap 2: Het plaatsen van betonpoeren

Betonpoeren zijn betonnen sokkels die ervoor zorgen dat je constructie wordt verankerd in de grond. Hierdoor kunnen weersinvloeden of verzakkingen geen invloed uitoefenen op je overkapping en wordt het gewicht en de kracht van je constructie verdeeld.    

  • Stap 3: Het plaatsen van staanders

Het plaatsen van de staanders doe je met behulp van een beslagset. Deze set bestaat onder andere uit een schroef waarmee je de paal in de betonpoer kunt vastzetten. Op het moment dat de palen stevig op de betonvoet zijn vastgedraaid, kun je verder gaan met de opbouw. 

  • Stap 4: Het bevestigen van beugels aan de woning

Door het bevestigen van beugels aan de woning of schuur om hier vervolgens je veranda (overkapping) aan vast te maken, ontstaat er een stevige constructie. Je maakt hierbij ook gebruik van de stevigheid van je woning of schuur. 

  • Stap 5: Het bouwen van de houten constructie

De volgende stap heeft betrekking op het bouwen van een constructie waarmee je een houten overkapping verder vorm gaat geven. Dit is het moment waarop je de staanders met elkaar kunt verbinden en met de dwarsbalken. 

  • Stap 6: Het plaatsen van dakbedekking

Nu het skelet van je houten overkapping vormgegeven is, kun je verder met het plaatsen van profielen voor je dakbedekking. Vervolgens kun je deze dakbedekking op de overkapping plaatsen en het geheel waterdicht maken. 

  • Stap 7: Zorgen voor de afvoer van regenwater

Tot slot is het belangrijk om zorg te dragen voor de afvoer van regenwater. Hiermee voorkom je uiteraard dat het hemelwater van de overkapping af zal klateren en wateroverlast zal veroorzaken.

Over de auteur