Afval hergebruiken in de tuin, doe jij het al? Organisch afval kan worden gecomposteerd, maar dat geldt niet voor al het ander huishoudelijk afval zoals plastic flessen. Om niet nog meer afval te creëren, geef je sommige dingen beter een tweede leven in de tuin. Op onderstaande manieren kan je plastic afval nuttig gebruiken in de tuin!

1. Afval hergebruiken in de tuin: een driepootsteun maken

Hoe maak je een driepootsteun? Door drie bamboestokken met een plastic fles af te dekken, maak je een snelle wigwam die je niet meer aan elkaar hoeft vast te binden. Dit is ideaal om je (klim)planten mee te ondersteunen. 

2. Afval gebruiken in de tuin: vogels verjagen

Snijbiet en andere bladgroenten zoals sla en spinazie worden graag bezocht door vogels, die er vervolgens in pikken. Hoe kan je vogels verjagen in de tuin? Zet omgekeerde plastic flessen op hoge stokken tussen je planten en span daar een net overheen. Zo kunnen de vogels niet meer bij de bladgroenten.

fles als vaas

3. Slakken bestrijden

Hou je niet van slakken in de tuin? Ook hierbij kunnen plastic flessen helpen! Snijd de onderkant van plastic flessen en bakjes, en gebruik het bovenste deel om er een beschermring voor jonge plantjes van te maken. Ze beschermen niet alleen tegen kou, maar ook tegen vogels, muizen én slakken.

4. Een mini stolp maken


Je kunt ook afval hergebruiken in de tuin door een mini stolp te maken. Glazen stolpen beschermen je planten tegen kou en ongedierte, maar je kunt hier ook perfect plastic flessen voor gebruiken. Snijd een fles doormidden en gebruik het bovenste deel om over je jonge plantjes te zetten. Overdag laat je de dop eraf om te ventileren en ‘s avonds schroef je de dop er weer op als bescherming tegen de kou. Het onderste deel van de fles kan je gebruiken om een minikas te maken voor zaailingen en stekjes.

5. Noppenfolie als isolatie gebruiken

Gooi jij noppenfolie altijd direct weg? Vanaf nu kan je noppenfolie in de tuin gebruiken. Dit is namelijk perfect isolatiemateriaal voor planten die niet winterhard zijn en extra bescherming nodig hebben. Je kunt de noppenfolie eenvoudig rond de potten wikkelen om je planten te beschermen.

bubble wrap in tuin

6. Piepschuim gebruiken in de tuin

Ook piepschuim werkt isolerend. In de winter kan je er potplanten mee beschermen door stukjes piepschuim in een grotere pot te doen. Vervolgens kan je je plant er met de plastic binnenpot in zetten. In de lente komt piepschuim in de tuin ook goed van pas. Je kunt er jonge plantjes mee beschermen die nog niet genoeg zijn afgehard.

7. Plastic (verf)potjes hergebruiken in de tuin

Harde plastic (verf)potjes kunnen dan weer dienen als kweekpotjes. Het enige waar je moet op letten is dat je in de bodem afwateringsgaatjes maakt. Maar verder kun je ze zo hergebruiken!

8. Plastic fruitbakjes als zaaibakjes gebruiken

Plastic fruitbakjes van bijvoorbeeld aardbeien of frambozen zijn handig als zaaibakjes. Het inlegvel mag je er gerust in laten, dit vormt een goede isolatie voor de wortels.

plant in plastic beker

9. Verstuivers als plantenspuit gebruiken

Tenslotte zijn verstuivers met (ecologische) producten voor ramen en dergelijke, goede plantenspuiten voor jonge plantjes. Het is wel belangrijk dat je ze grondig wast zodat alle restjes van het product verdwenen zijn. Daarna kan je met een gerust hart de verstuiver als plantenspuit gebruiken!

Lees ook: Kranten hergebruiken in de tuin: zo doe je dat!

Over de auteur