Als je middenin een grote stad woont, heb je al geluk met een kleine achtertuin. De meeste woningen moeten het slechts doen met een balkon of een dakterras. Treur daarom niet om het formaat van je stadstuin, maar probeer er zo veel mogelijk uit te halen. Zelfs van een kleine tuin kun je een prachtig groen plekje maken. Wil je weten hoe? Lees dan de 5 onderstaande tips door.

Tip 1. Maak een tuinontwerp 

Een goede voorbereiding is al het halve werk. Maak daarom van tevoren een duidelijke plattegrond van je tuin en bepaal zo de beste inrichting. Vind je het lastig om zelf een tuinontwerp te maken? Schakel dan een professioneel hoveniersbedrijf in. Zij hebben ervaring met tuinen in allerlei formaten, dus kunnen jou vast goed helpen. Vraag bijvoorbeeld naar een tuinontwerp rijtjeshuis of een ontwerp voor een patio achtertuin met veel muren eromheen. 

Tip 2. Bepaal de belangrijkste functie

Bij een kleine achtertuin is het belangrijk om eerst de hoofdfunctie te bepalen. Wil je regelmatig in je tuin dineren, ga je er vooral loungen of wil je het gebruiken als moestuin? Pas de inrichting van de stadtuin hierop aan. Er is namelijk geen ruimte voor een grote eettafel én een grote loungeset én een uitgebreide moestuin. Kies voor de optie die het beste bij jouw wensen past.

Tip 3. Kies voor compacte tuinmeubelen

In een smalle tuin van een rijtjeshuis kun je het beste kiezen voor compacte tuinmeubelen. Dit betekent niet automatisch dat ze heel klein moeten zijn. Het gaat er vooral om dat alle ruimte die de meubelen innemen op een praktische manier gebruikt kunnen worden. Een grote loungebank moet veel zitplaatsen hebben en geen onnodige toevoegingen (denk aan decoratieve armleuningen of een hele dikke rugleuning). Daarnaast is het handig als een ligstoel inklapbaar is en als je een bijzettafel ook kan inzetten als extra zitplaats. 

Tip 4. Gebruik hoge planten en bloemen

Maak zo veel mogelijk gebruik van hoge planten en bloemen om de tuin een groene uitstraling te geven. Een smalle, hoge plant neemt weinig ruimte in beslag, maar zorgt wel voor een groots effect. Tip: vraag vrijblijvend een offerte aan bij Grasengroenhoveniers als je er zelf niet uitkomt. Zij kijken naar de basis van je tuin en maken een passend ontwerp op maat. 

Tip 5. Maak een statement met grote voorwerpen 

Wees in een kleine stadstuin niet bang om een statement te maken. Het is vaak mooier om twee hele grote bloempotten neer te zetten dan tien kleine potjes. Grote voorwerpen ogen rustgevend en stijlvol. 

Over de auteur