Houd je van prachtig bloeiende bloemen? En heb je nog ruimte over in je tuin? Overweeg dan eens een azalea aan te schaffen. De plant bloeit zeer uitbundig en is verkrijgbaar in vele kleuren. Een verrijking voor iedere tuin of balkon. 

Herkomst azalea

Er zijn meerdere soorten azalea’s. De Azalea Japonica is in Nederland het populairst. De plant maakt deel uit van het geslacht van de rhodondendrons en houdt ook in de winter haar blad. Oorspronkelijk komt de azalea uit Japan, China, Korea en Taiwan. In China vind je er vooral veel bij de Himalaya. In het begin van de twintigste eeuw werden azalea’s geïntroduceerd in Europa, hoewel de VOC de rhodondendron in de zeventiende eeuw al eens naar ons land meenam. 

Energiebehoefte en verzorging van de plant

Een azalea in je tuin heeft een lage energiebehoefte en heeft niet zo veel warmte nodig. Ben je van plan om een azalea in te poten? Dat kan prima in het voorjaar en najaar (vanaf september), mits er geen strenge vorst overheen gaat. Een azalea vindt het heerlijk om iedere avond bevochtigd te worden, bijvoorbeeld met een sproeier. Geef de plant liever niet te veel water tegelijk. Voeding toedienen op de grond onder de plant kan begin mei of begin juli. 

Beste plek en bloeiperiode

Ben je benieuwd wat de beste plek is om de azalea in je tuin neer te zetten? Er zijn meerdere plaatsen uitstekend geschikt. De azalea doet het goed in halfschaduw én in de volle zon. Als de grond erg zanderig is, dan kun je ervoor kiezen om wat turf toe te voegen. Azalea’s zijn echte voorjaarsbloeiers. De planten bloeien tussen begin april en half juni. De bloeiperiode is afhankelijk van het weer, maar de meeste azalea’s bloeien in ieder geval in mei en juni. 

Andere weetjes over de azalea

De Japanse Azalea is tegenwoordig razend populair. Hoe langer de plant in je tuin staat, hoe meer je van de bloemen kunt genieten. Ieder jaar komen er namelijk weer bloemen bij. Je kunt deze soort ook op stam kopen en eventueel in een grote pot zetten. Ideaal voor op een tuinterras of voor op een balkon.

Over de auteur