Bij senioren komen relatief vaak valpartijen voor. Zo belanden jaarlijks bijna 100.000 65-plussers op de Eerste Hulp waarvan er daarna 40.000 worden opgenomen in het ziekenhuis. Als gevolg van een val overlijden zelfs elk jaar 2.500 mensen. Daarnaast duurt het herstel vaak lang en is er sprake van blijvende lichamelijke beperkingen. Ook de kosten voor (na)zorg zijn erg hoog. Genoeg redenen om valpartijen zo veel mogelijk te voorkomen. Ook goede, veilige verlichting in huis en tuin draagt hieraan bij en dan hebben we het niet over slechts een solar tuinspot. Bedenk dat een 80-jarige ongeveer 3x zoveel licht nodig heeft om net zo goed te zien als een jong volwassene! Stel jezelf vragen om te kijken hoe veilig jouw tuin is. Waar is het risico om te vallen het grootst? Wat is er mogelijk op welke plek in huis en tuin? Zorgt verlichting door bijvoorbeeld buitenlampen op zonne energie voor meer vormen van veiligheid? 

Inventariseer welke plekken meer risico hebben als het donker wordt

Er zijn verschillende plekken in huis en tuin waar een ongeval makkelijk kan gebeuren. Juiste verlichting kan hierbij een grote rol spelen en dit risico kleiner maken. Op locaties als afstapjes, trappen, de overloop, slaapkamers, berging, schuur of garage werkt veilige verlichting uiterst effectief. Dit zijn dan ook de plekken die je moet inventariseren op veiligheid wat betreft de verlichting.

Automatische verlichting via een bewegingsmelder

Een eerste tip die we je willen geven wat betreft een betere veiligheid door verlichting is: maak gebruik van automatische verlichting die werkt via een bewegingsmelder. Zo gaat het licht dankzij sensoren aan wanneer je een ruimte betreedten hoef je niet in het donker op zoek naar de schakelaar. Vind ook buiten de weg in het donker naar de deur en ontmoedig inbrekers met een automatische buitenlamp. Denk ook eens aan LED oriëntatieverlichting of plintverlichting voor ‘s nachts. Zo’n gids licht gaat automatisch aan en uitgaat bij het opstaan of langslopen. Met deze verlichting zie je de obstakels en vind je veilig de weg in het donker. Daarnaast verbruikt LED erg weinig energie, waardoor je energierekening er echt niet veel hoger door zal worden.

Gebruik een bedlampje

Doe als eerste het licht aan als je in bed stapt of juist eruit gaat. Gebruik bijvoorbeeld een bedlampje. Zorg daarnaast voor voldoende verlichting rondom bijvoorbeeld de trap. Laat ’s nachts bijvoorbeeld het licht in de badkamer aan. Zorg daarnaast dat losse kabels weg worden gewerkt om struikelen te voorkomen. Je kunt daar kabelclips of snoergoten voor gebruiken. Ga daarnaast voor zuinig en duurzaam met LED-lichtbronnen. Die worden ook niet warm, waardoor je je er niet aan kunt branden. Stel smart lampen in met een lichtschema dat past bij jouw dagelijkse ritme

Heldere, gelijkmatige verlichting

Niet direct voor de veiligheid maar wel voor je comfort: kies de kleur van het licht van je voorkeur; dat is aangenamer en maakt lezen minder vermoeiend. Verder is goede verlichting zonder schitteringen, helder genoeg en schijnt deze gelijkmatig. Verlichting is ook een belangrijk middel om inbraak te voorkomen. Het is aan te raden om bij je deuren verlichting te plaatsen. Dit kunnen lampen zijn die de hele nacht branden, maar ook loont het dus om te kijken naar lampen met bewegingsmelders. Hierbij springt de verlichting automatisch aan als er iemand in de buurt komt. Verlichting binnen is zeer belangrijk als je op vakantie gaat. Deze kun je het beste via tijdschakelaars aan laten springen. 

Buurt whatsapp groepen

Ook steeds populairder zijn de buurtWhatsApp groepen. Via WhatsApp wordt een groep opgericht met buurtbewoners die de buurt in de gaten houden. Zodra er iets niet in de haak is wordt de buurt via WhatsApp op de hoogte gesteld. Ook zie je steeds meer buurtpreventieteams. Dit is vergelijkbaar met een WhatsAppgroep. Je ziet ook steeds vaker in woonwijken dat er een bordje hangt dat de wijk in de gaten wordt gehouden door een buurtpreventieteam. Groot voordeel van zo’n app groep als je ouder bent, is dat, als er iets is gebeurt waar je hulp bij nodig hebt, je daar een oproep in kunt doen. Er is dan altijd zo iemand ter plaatse om je te helpen.

Bij het ouder worden gaan de ogen vaak achteruit. Bovendien ben je sneller gedesoriënteerd in het donker. Zorg dus op tijd voor goede verlichting. Het is ideaal als je nu nog kunt gaan voor die ene trendy lamp waar je heel blij van wordt. Shop dus voor mooie verlichting, maar let ook op de lichtsterkte. Als je gaat voor LED verlichting kun je altijd overstappen op wat feller licht.

Over de auteur