Het is weer tijd voor de maandelijkse tuintips. Deze keer bespreken we de tuintips december;  de dingen die je in december in je tuin kunt ondernemen. Hoewel sommige mensen denken dat er in winter niets te doen is in je tuin, zijn er tal van activiteiten die je kunt ondernemen. In deze blog geven we je enkele tips met betrekking tot het tuinieren in december.

Tuintips december: Planten

Allereerst is het belang om te weten dat sommige planten het beste binnen kunnen overwinteren. Daar kun je zelf ook nog eens voordeel van hebben. Bij keukenkruiden zaosl peterselie en munt bijvoorbeeld. Wanneer je deze binnen laat overwinteren, kun je namelijk zelfs in de wintermaanden gewoon oogsten. Er zijn overigens tal van andere planten die je beter binnen kunt laten overwinteren. Zorg dat deze planten wel water krijgen. Andere planten kunnen wel buiten blijven, maar dienen beschermd te worden. Gevoelige planten kun je bijvoorbeeld bedekken met een vliesdoek om ze zo te beschermen tegen vorst. Let met name op pas geplante groene planten. Deze zijn nog niet goed geworteld en kunnen bij grondvorst dus lastig water opnemen en hierdoor zelfs sterven. Bescherm ze met een mulchlaag en geef ze regelmatig water. Overigens kun je ook in december gewoon bomen en struiken planten. Let er wel op dat het niet vriest, wanneer je dit doet. Wist je trouwens dat struiken, hagen en bomen beter de winter doorkomen als de grond bedekt is met een dikke laag blad? Hier kun je zelf voor zorgen. Bijvoorbeeld door de bladeren van het gazon te halen en ze hier te deponeren. Op het gazon kunnen ze namelijk beter niet blijven liggen wanneer het gaat vriezen. mulchlaag

Tuintips december: Het gazon

Over het gazon gesproken: Zorg dat er niet over het gazon gelopen wordt wanneer het vriest. Hierdoor kan er namelijk behoorlijke beschadiging optreden en dat ga je goed zien ook! Zoals gezegd zorgen bladeren voor vernieling. Verwijder ze dan ook zoveel mogelijk van het gazon. Door de bladeren kan het gras zelfs afsterven! tuintips december

Tuintips december: De vijver

In de winter lijkt het wel of de hele vijver in winterslaap gaat: de vissen verschuilen zich op de bodem en de plantengroei zal ook grotendeels stoppen. Het is verstandig om een luchtpomp in de vijver te hebben. Hierdoor wordt het water beter en dit zal de vissen helpen om de winter door te komen. Heb je een ondiepe vijver van minder dan 30 cm diep? Dan is het verstandig om de vijverplanten binnen te laten overwinteren. Ander is de kans groot dat de planten doodvriezen. Wanneer er sneeuw op het ijs van de vijver valt, dient te opgeruimd te worden. Anders komt er niet voldoende licht in het water en dat is slecht voor de waterkwaliteit en de vissen.

tuintips december de vijver

foto: www.tuinvijver.info

Andere werkzaamheden in de tuin

Er zijn nog vele andere dingen die je in december in de tuin kunt ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld de dakgoot bladervrij maken of nestkasten schoon maken. Wil je in het voorjaar wat gaan veranderen in de tuin? Tref dan nu alvast de voorbereidingen! Dan kun je in het voorjaar direct beginnen. Sommige mensen willen takken van de hulst(met bessen) gebruiken als kerstdecoratie. We raden je aan om de mooiste takken al vroeg in december naar binnen te halen. Anders zijn de vogels je voor!

Over de auteur