De meeste bladeren zijn momenteel van de bomen af gevallen en de tuin maakt zich klaar voor de winter. Voor de meeste tuinplanten betekent dit een rustperiode van enkele maanden, om vervolgens in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. Vaste planten en siergrassen sterven bovengronds af en overwinteren in de bodem. Heesters en bomen laten hun blad vallen.

Wat veel mensen niet weten is dat ook in de winter de tuin gewoon aangeplant kan worden. Dit kan omdat tegenwoordig de meeste planten in pot worden opgekweekt en het wortelgestel daardoor flink is ontwikkeld. Het overgrote deel van deze potgekweekte buitenplanten zijn in ons klimaat goed winterhard. Hierdoor ben je niet meer gebonden aan bepaalde seizoenen om aan te planten. Het enige vereisten van aanplanten in de winter is dat het op ’t moment van aanplanten niet vriest of sneeuwt. Zijn temperaturen boven nul? Dan kan men gewoon aanplanten. Een ander groot voordeel is dat de kans op uitdroging van nieuwe aanplant in de winter vele malen kleiner is dan in de lente of zomer.

In de winter zijn er relatief weinig tuinwerkzaamheden die verricht moeten worden. Om die reden kan deze periode dan ook perfect gebruikt worden om de tuin opnieuw aan te planten of om lelijke, kale borders op de schop te nemen. Stijgen de temperaturen in het voorjaar? Dan zullen de aangeplante planten spoedig beginnen met uitlopen en kun je in de lente en zomer al snel genieten van een kleurrijke en gezellige tuin.

Welke planten moet ik kiezen?

Naast de voordelen van aanplanten in de winter is er ook één nadeel. Omdat de meesten planten in ‘wintermodus’ staan is lastig(er) te zien hoe de plant eruit ziet. Vaste planten en siergrassen zijn bijvoorbeeld verkleurd of bovengronds afgestorven en aan sierheesters en bomen zitten veelal geen bladeren meer. Toch hoeft dit geen probleem te zijn! Op de website van Plant & Grow, waar tevens online tuinplanten besteld kunnen worden (aanrader!) staan duidelijke foto’s hoe de planten er in volwassen stadium uitzien. Daarnaast staat op deze website alle informatie met betrekking tot de eigenschappen van de plant, de verzorging en benodigde aantallen per meter/vierkante meter.

Probeer bij het aanplanten van je tuin een goede verhouding te vinden tussen groenblijvende planten en bladverliezende tuinplanten. Doorgaans is deze verhouding 1 op 4 (één groenblijvend tegenover drie niet-groenblijvende planten). Hierdoor heb je ook in de winter nog kleur in de tuin.

Om kleur en body te creëren in de tuin is het gebruikelijk om vaste planten, siergrassen en heesters/bomen aan te planten. Vaste planten zijn hierbij doorgaans de kleurmakers, siergrassen zorgen voor speelsheid in de tuin en heesters/bomen zorgen voor body (lees: hoogteverschil).

 

 

Over de auteur