Wie van tuinieren houdt, weet dat eventuele gele plekken in het gazon veroorzaakt kunnen worden door engerlingen. Deze keverlarven verorberen de wortels van je gras en kunnen zich snel verspreiden. Het is daarom belangrijk hier zo snel mogelijk op in te spelen en daadkrachtig op te treden voordat de aangetaste zone groter wordt en zich mogelijk verder uitbreidt naar andere planten zoals heesters of bomen. 

Zodra je een schep in het zand steekt en je komt witte larven tegen, dan is er sprake van engerlingen. De larven kenmerken zich door c-vorming en een wittig lichaam. Daarnaast hebben ze een bruine kop, pootjes en een donkergrijs achterlijf. Het zijn de larven afkomstig van de familie van de bladsprietkevers. Daar onder vallen onder meer de junikever, julikever, rozenkever, meikever en Sallandkever. Van welke kever je precies de larven zult tegenkomen in je tuin, is daarnaast afhankelijk van de grootte, de maand van het jaar en de plaatsen waar de larven en de kevers het meeste voorkomen. 

Engerlingen zijn larven van bladsprietkevers en eten de wortels van planten op

De volwassen kevers doen geen tot weinig kwaad. Ze eten de bladeren en bloemen van planten en bomen en vanwege de korte levensduur is de schade die door de kevers wordt veroorzaakt vrijwel te verwaarlozen. Wat ze daarnaast tijdens hun beperkte dagen wel doen, is het leggen van grote hoeveelheden eitjes. En het zijn de nakomelingen die als larven, dus ook wel engerlingen genoemd, die de daadwerkelijke schade in je tuin aan kunnen richten. 

Het is echter mogelijk om engerlingen bestrijden. En dit kan bovendien op puur biologische wijze. Het is belangrijk om overlast door engerlingen zo snel mogelijk te bestrijden. Het voornaamste wat je daarvoor moet is achterhalen welke soort engerlingen precies de overlast veroorzaakt. Met een degelijk onderzoek van de grond kun je daar een beter beeld van krijgen. Zodra je achter het type engerling bent gekomen, kun je een effectieve  en passende manier zoeken om deze zo goed mogelijk te bestrijden. 

Aaltjes zijn de ideale manier om engerlingen te bestrijden

Een van de meest gebruikte wijze om engerlingen te bestrijden is door speciale aaltjes tegen engerlingen te gebruiken. Aaltjes leven in symbiose met specifieke bacteriën die dodelijk zijn voor de engerlingen. Onder de grond gaan ze op zoek naar de engerlingen, waarna ze vervolgens hun weg naar binnen vinden, en eenmaal in de engerling, laten de aaltjes bacteriën los die de engerling doden, terwijl de bacteriën zich vermeerderen in het dode lichaam van de larve. 

Mocht je ervoor kiezen om engerlingen met aaltjes te bestrijden, dan is het gebruik heel erg makkelijk. De aaltjes worden in geleverd in kleipoeder. Dit los je op in water en het mengsel giet je vervolgens over de plek waar je de engerlingen wilt bestrijden. Het is daarbij wel belangrijk dat de grond waarin je de aaltjes loslaat vochtig is en blijft. De aaltjes kunnen namelijk niet overleven in een droge grond.

Over de auteur