Een groen huis is ontzettend leuk, zowel binnen als buiten. Klimplanten zijn ideaal om een groene buitenkant te creëren! Hoe klimplanten geleiden? In deze blogpost hebben we vier handige tips verzameld om je klimplanten mooi te laten groeien. Na het lezen van dit artikel kan je direct aan de slag om je klimplant een mooie plek aan de muur te geven!

1. Klimplanten laten groeien: een zonnig plekje

Je kunt het beste klimplanten laten groeien op een plek waar ze lekker in de zon kunnen staan. Deze planten groeien namelijk richting het zonlicht. Staat jouw woning een stuk in de schaduw? Dan is de kans groot dat je klimplanten naar het deel zullen groeien waar de zon schijnt. Mocht je huis volledig in de schaduw staan, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Er zijn ook klimplanten die wel zonder een beetje zon kunnen, zoals de Hedera Helix. 

Klimplanten laten groeien

2. Een frame tegen de muur

Je kunt klimplanten tegen een muur laten groeien, maar een frame heeft ook een voordeel. Met een frame kan je wat makkelijker richting geven aan hoe je klimplanten zullen groeien. Mocht je later toch van gedachten veranderen en liever het groen naar binnen brengen, dan kan je kiezen voor een klimplant in huis.

3. Regelmatig snoeien

Een urban jungle look is ontzettend hip, maar klimplanten hou je toch beter bij door ze regelmatig te snoeien. Hoe dikwijls je moet snoeien, hangt af van je plant. Sommige klimplanten groeien een stuk sneller dan andere planten. Een snelgroeiende klimplant heeft als voordeel dat je niet lang moet wachten vooraleer je muur buiten mooi groen begint te worden. Het nadeel hiervan is dat je vaker zal moeten snoeien.

Klimplanten

4. Een winterharde klimplant

Tenslotte kies je het beste voor een winterharde klimplant, aangezien de winters in Nederland flink koud kunnen zijn. Als je hier geen rekening mee houdt, dan is de kans groot dat er in het voorjaar geen klimplant meer is te zien. 

Handig om te weten is dat er twee soorten winterharde klimplanten bestaan: de groenblijvende klimplanten die het hele jaar mooi groen zijn, en de bladverliezende planten die kaal zijn gedurende de koude wintermaanden. Wellicht wil je liever niet een groen huis voor slechts de helft van het jaar, dus let er op dat je een klimplant koopt die winterhard is!

Over de auteur