De oer-Nederlandse boerenkool is de laatste jaren enorm populair geworden. In de Verenigde Staten wordt deze groente zelfs gezien als “superfood”. “Kale”, zoals boerenkool daar heet, barst dan ook van de vitaminen en mineralen en is zelfs één van de gezondste groentensoorten van de wereld.

Boerenkook is echt superfood

Met maar 100 gram boerenkool krijg je al je dagelijks aanbevolen doses vitamine A, C en K binnen. Eet je nog wat meer “kale”, dan heb je ook al genoeg magnesium voor een dag en krijg je een flinke dosis magnesium en vitamine B6 binnen. Daarnaast bevat boerenkool in ruimte mate andere goede stoffen, zoals anti-oxidanten, ijzer en kalium. De beste manier om dit alles tot je te krijgen is boerenkool rauw te eten, bijvoorbeeld in een salade, maar je kunt het ook wokken, pureren tot een groentesap of er toch die traditionele stamppot van maken.

boerenkool kweken

Zelf je boerenkool kweken

Het leukste en lekkerste is natuurlijk zelf boerenkool kweken. Gelukkig is boerenkool kweken absoluut niet moeilijk. Het is een groentesoort die in de winter tegen een stootje kan en weinig voeding nodig heeft. Je kunt bij het kweken gewoon compost als bemesting gebruiken. Wel moet je op een aantal zaken letten bij het zelf boerenkool kweken.

zelf boerenkool kweken

Boerenkool zaaien

Boerenkool zaaien kun je van begin mei tot begin juli doen. Het hangt er wel van af van welk ras je boerenkool gaat zaaien. Er zijn namelijk zogenaamde “herfstrassen” en “winterrassen”. Herfstrassen zijn minder bestand tegen kou en kun je eerder oogsten. Herfstrassen boerenkool zaaien doe je vroeg in het seizoen, dus in mei. Je kunt deze rassen dan al vanaf medio september tot aan begin december oogsten.

De winterrassen boerenkool zaaien tuinders normaal gesproken in juni en begin juli. Deze soorten kunnen vanaf december worden geoogst, maar doordat de boerenkool zo’n stevige plant is kun je hem in principe de hele winter laten staan. Een oud-Nederlandse wijsheid zegt dat er eerst vorst over de boerenkool heen moet zijn gegaan. De meningen zijn verdeeld of dat de smaak echt ten goede komt, maar in ieder geval geeft het wel aan dat dit plantje absoluut niet bang is voor wat kou. Sterker nog: de winterrassen kunnen prima temperaturen tot vijftien graden Celsius onder nul aan.

Je kunt je de bladeren van je boerenkool eten en kunt hem ook invriezen. Maar eigenlijk is dat dus niet nodig in de winter, aangezien je boerenkool prima dan buiten kan laten staan. Zorg er wel voor dat je alles voor het voorjaar oogst, want je boerenkool wordt er daarna niet lekkerder op.

Aandachtspunten bij boerenkool kweken

Ondanks dat boerenkool kweken niet moeilijk is, zijn er wel nog een aantal aandachtspunten:

  • Wil je de hele herfst en winter door boerenkool kunnen eten, plant dan zowel herfstrassen als winterrassen in je moestuin
  • Een grote bedreiging voor je boerenkool is koolwitte vlieg. Deze veroorzaakt vlekken op de onderkant van de bladeren, die vervolgens gaan schimmelen. De meest effectieve manier is om de aangetaste bladeren in een zo vroeg mogelijk stadium weg te halen. Rode boerenkoolsoorten lijken ook minder gewild te zijn onder de witte vliegjes
  • Een andere bedreiging voor je boerenkool zijn vogels. Vooral jonge boerenkool (zaailingen) zijn erg gewild onder onze gevleugelde “vrienden”. Je kunt je zaailingen beschermen door er een beschermingsnet boven te hangen. Als de planten eenmaal flink gegroeid zijn, dan zijn ze voor vogels niet meer interessant

Over de auteur