Nu we allemaal veel thuis moeten werken, is het tijd om je thuiskantoor een boost te geven. Hoe? Met planten natuurlijk! Onze echte collega’s moeten we misschien nog even missen, maar ook planten fungeren als goede collega’s. Ze zijn goed voor je (geestelijke) gezondheid, werken stress-verlagend en brengen rust en creativiteit. Dít zijn de voordelen van planten in je home office. 

Nu het te koud is om je laptop in de tuin te zetten en daar aan de slag te gaan, zijn we gebonden aan onze binnenruimte. Ook hier is het dus belangrijk om met groen aan de slag te gaan. Want, onderzoek na onderzoek wijst het uit: planten zijn gezond. Tijd om je thuiskantoor om te toveren in een groen plantenparadijs dus! Allereerst is het belangrijk om te weten wélke planten het best werken voor je gezondheid

De beste planten voor je gezondheid

  • Lepelplant: mooi met witte bloemen én een echte doorzetter. Deze plant doet hartstikke z’n best om de luchtkwaliteit te verbeteren.
  • Krulvaren: eigenlijk zorgen alle varens voor een schone lucht. De krulvaren is een uitschieter, die ziet er niet alleen vrolijk uit, maar staat ook bekend om z’n gezondheidsvoordelen.
  • Rubberplant: een topper in het zuiveren van lucht. Deze sterke groene collega zet alle giftige stoffen in huis om tot zuivere stof. Voordeel: de plant is ook nog hartstikke onderhoudsvrij
  • Areca palm: als dit een wedstrijdje was, zou deze elegante palm winnen. Deze plant is ideaal als je graag de verwarming aanzet, want hij houdt de lucht vochtig én schoon. 
  • Klimop: last but not least, de Hedera helix. Deze ouderwetse trouwe vriend bestrijdt formaldehyde: de (niet zo gezonde) stof die vrijkomt uit spaanplaat, meubels en textiel. 

De voordelen van deze kamerplanten

Oké, het is dus duidelijk welke planten je straks het beste kunt aanschaffen. Nu is het tijd om de gezondheidsvoordelen van deze kamerplanten voor in jouw thuiskantoor op een rijtje te zetten. 

  1. Weg met die stress

Verschillende onderzoeken laten zien dat planten en bloemen stress-verlagend kunnen werken. Dit komt mede door het feit dat ze luchtzuiverend werken. De schone lucht voorkomt hoofdpijn en laat je gemakkelijker ademen. Ook zouden sommige geurige planten het goed doen, zoals jasmijn, basilicum, munt en lavendel. Die hebben namelijk een ontspannende werking. De kruidenplantjes uit je tuin kunnen dus prima vertoeven in jouw thuiskantoor! 

  1. Concentratie boost gegarandeerd

Heb je moeite om je te concentreren tijdens het thuiswerken of studeren? Je bent echt niet de enige! Planten kunnen je op weg helpen. Uit een onderzoek van de universiteit in Noorwegen blijkt dat mensen beter in staat zijn zich te concentreren als er planten in de ruimte zijn. Sommige planten zouden je productiviteit zelfs met 45 procent kunnen verhogen. Ook dit zou weer komen door de verbetering van de luchtkwaliteit. Reden genoeg om in een goeie kamerplant te investeren dus.

  1. Voorkomt een droge huid en verkoudheid

Ja hoor, de tijd van het jaar is weer aangebroken. Omdat we in de winter vaak de verwarming aanzetten en het buiten koud is, kampen veel mensen met een droge huid, winterhanden, verkoudheid of keelpijn. Niet zo fijn, net nu we te maken hebben met het coronavirus. Planten kunnen een oplossing zijn. Ze geven namelijk circa 97 procent vocht af als onderdeel van fotosynthese en ademhaling. Dat zorgt dus vanzelfsprekend voor een verhoging van de luchtvochtigheid in een droge ruimte. Uit een onderzoek van de universiteit in Noorwegen kwam naar voren dat kantoren en scholen met veel planten minder klachten hadden die te maken hadden met een droge huid, keelpijn en verkoudheid. 

Over de auteur