Welke maand tuin winterklaar maken? De meest ideale maand om een tuin winterklaar te maken, is oktober. In deze maand is de temperatuur dikwijls nog aangenaam om in de tuin te werken en meestal is er nog geen sprake van vorst. Maar hoe maak je een tuin winterklaar? Hoe gazon klaarmaken voor de winter? Met de volgende zes tips is jouw tuin snel winterklaar!

1. Tuin winterklaar maken: zet kuipplanten binnen

Eind oktober, begin november, kan de eerste nachtvorst reeds optreden. Om die reden is het verstandig om je kuipplanten, ook wel zomerbloeiers genoemd, voor die tijd binnen te zetten. Geef ze bij voorkeur een plekje in een koele ruimte zoals een schuur of bijkeuken.

2. Bescherm je planten tegen vorst

Wanneer het echt hard gaat vriezen, dan zijn je planten daar niet tegen beschermd. Daarom is het een goed idee om voldoende winterbescherming aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld met windbreekgaas, vliesdoek, rietmat of noppenfolie.

3. Gebruik afgevallen bladeren

Wellicht heb je er nog niet aan gedacht, maar afgevallen bladeren vormen een goede bescherming tegen vorst. Ga je herfstbladeren opruimen? Gooi ze dan niet allemaal in de groene bak of op de composthoop, maar gebruik ze om in je border te hakken. Op die manier zijn de afgevallen bladeren niet helemaal nutteloos en komen ze nog goed van pas in je tuin.

Hoe maak je een tuin snel winterklaar

4. Scheur je planten

Misschien zijn er inmiddels planten uit hun voegen gescheurd en te groot geworden. Deze planten kan je dan scheuren. Dit houdt in dat je met de hand, een scherp mes of een spade, de pollen uit elkaar trekt. De buitenste stukken plant je vervolgens opnieuw.

5. Verwijder uitgebloeide bloemen

De meeste bloemen zijn in de maanden september en oktober uitgebloeid. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, zorg je ervoor dat de rest van je tuin in optimale conditie blijft. De rest laat je beter wel zitten want de bladeren beschermen je planten tegen de vorst.

6. Gazon winterklaar maken

En dan de laatste vraag: hoe gazon klaarmaken voor de winter? Zodra de temperatuur onder de zes graden zakt en het gras niet meer groeit, is het verstandig om het gras niet meer kort te maaien. Daarnaast is het aangeraden om het gazon te bemesten met wintermeststof. Vanaf half maart kunnen we in Nederland terug voor de eerste keer het gras gaan maaien. 

Krijg je maar niet genoeg van het tuinieren? Hier vind je nog meer tuintips oktober

Over de auteur