Wanneer je op zoek gaat naar een OSB plaat, dan zal je er al snel achterkomen dat er grote verschillen zijn tussen de diverse platen die op de markt zijn. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over de eigenschappen die van belang zijn in jouw specifieke situatie. Er zijn vier verschillende kwaliteitsklassen verkrijgbaar:

  • OSB 1
  • OSB 2
  • OSB 3
  • OSB 4

Wil je weten wat de verschillen zijn en in welke situatie je voor welke plaat kiest? Lees dan snel verder!

De kenmerken van OSB 1

Dit is de laagste kwaliteit OSB die er is, maar dit betekent niet dat het een slechte plaat is. Wel zijn OSB platen van deze kwaliteitsklasse slechts te gebruiken voor droge, niet-constructieve toepassingen. Ga je bijvoorbeeld zelf meubels maken en zoek je een geschikte plaatsoort? Dan is OSB 1 zeker een optie! Doe dit wel alleen binnen; voor buitentoepassing is deze plaat niet geschikt.

De kenmerken van OSB 2

OSB platen met kwaliteitsklasse 2 zijn net als OSB 1 platen alleen voor droge binnentoepassingen te gebruiken. In tegenstelling tot OSB platen met kwaliteitsklasse 1 zijn OSB 2 platen wél geschikt voor dragende constructies. Hierbij kun je denken aan scheidingswanden en vloeren. Belangrijk: in de ruimte waar je de OSB platen toe gaat passen, mag de luchtvochtigheid niet hoger zijn dan 65%.

De kenmerken van OSB 3

OSB 3 platen zijn wél geschikt voor toepassingen in vochtige omstandigheden. Ook kun je ze gebruiken voor dragende constructies. Zo zijn deze platen onder andere geschikt voor toepassing in een badkamer of als onderdeel van een dakconstructie.

De kenmerken van OSB 4

Heb je het OSB nodig voor een zware lastdragende constructie en is dat ook nog in een vochtige omgeving? Dan biedt alleen OSB 4 uitkomst. Deze OSB platen zijn namelijk in staat om een verhoogde trekkracht te kunnen weerstaan.

Bij Sleiderink Bouwmaterialen kun je terecht voor de aankoop van OSB 3!

Heb je de OSB platen nodig voor toepassing in een vochtige ruimte? Dan zijn OSB platen met kwaliteitsklasse 3 perfect voor jou! Voor zowel de aankoop van als advies over OSB kun je terecht bij Sleiderink Bouwmaterialen; een groothandel in bouwmaterialen in de breedste zin van het woord. Van gevelstenen tot isolatie en van gevelbekleding tot plaatmateriaal; bij Sleiderink vind je alles wat je nodig hebt voor jouw verbouwing!

Over de auteur