De winter komt eraan! De herfst kleurt boom en blad in een prachtig kleurenpallet. De natuur is zich aan het voorbereiden om zich terug te trekken voor een winterslaap. Dit gebeurt in meer of mindere maten ook in de tuin. Vaak is het in de tuin handig om de natuur een handje te helpen met dit proces. Met deze tuintips november raak je vast geïnspireerd om aan de slag te gaan.

Noteer tuinonderhoud november op de kalender

Hoewel het het hele jaar belangrijk is, moet je tuinonderhoud november zeker op de agenda noteren. Niet iedereen zal meer evenveel zin hebben om in de tuin te werken als het kouder wordt, maar het kan heerlijk ontspannen werken om een frisse neus te halen in eigen tuin en om aandacht te besteden aan wat er groeit en bloeit. Goed voor jezelf én voor de tuin. Bovendien vergeet je het tuinonderhoud november niet als je er bewust een notitie van maakt.

Ruimen in de tuin

In de herfst treedt de tuin in verval. Voor sommige een prachtig aanzicht en anderen krijgen zin om de rommel op te ruimen. Deze tuintips november spelen hier op in. Tijdens het tuinonderhoud november kun je gaan ruimen en snoeien:

  • Maak het gazon, maar ook putten en goten bladvrij;
  • Bescherm planten die gevoelig zijn voor vorst met een hoes of afdekplastic en zet kuipplanten zo nodig binnen;
  • Ledig de leiding, sluit de buitenkraan af en tape hier wat plastic omheen;
  • Laat het gras wat langer dan in de zomer bij het maaien, dan kan het beter tegen vorst;
  • Snoei bomen en struiken met een vroege sapstroom, nadat de bladeren zijn gevallen.

Tuintips november: Winterbloeiers

Ook in de winter kan je tuin in bloei staan, zodat je kunt genieten van de natuur in rondom je eigen huis. Hoewel ook het aanzicht van afstervende planten en kale plekken zijn charme kan hebben, zien de meeste mensen toch liever kleurrijke bloemen. Dus tijdens het tuinonderhoud november kun je hiermee aan de slag:

  • Helleborus of kerstroos: Deze meerjarige plant heeft het hele jaar door groen blad en bloeit van december tot april. Laat deze plant lekker staan en aanschouw dat deze rijper en mooier wordt met de jaren;
  • Viola of winterviool: Een van de bekendste eenjarige, winterharde bloeiers. Hoewel ze instorten met vorst, komen ze weer tot bloei met de dooi;

tuinonderhoud november

Moestuin bewerken in november

We leven in een klimaat waar niet alle groenten groeien vanwege de winterse koude. Maar sommige groenten zijn juist extra lekker in het najaar en winter. Daarom deze tuintips november speciaal voor de moestuin: Alle groenten die je al geoogst hebt, kun je wekken, fermenteren of invriezen voor de winter. Zo kun je lang genieten van de voorraad; Indien je in het voorjaar tot de zomer de volgende groentes hebt gezaaid, wordt het in november tijd om te oogsten: andijvie, boerenkool, bietjes, spruitjes, koolraap, pastinaak, veldsla of schorseneren; Sommige van deze groenten kunnen tegen lichte vorst, maar afdekken met een doorzichtig grondzeil is altijd beter; Tot slot: een winterkas kan dienst doen voor kleine plantjes laat in het jaar aangekocht. Of zaai op de vensterbank in november spinazie, veldsla of wortelen.

Over de auteur