De winter komt eraan

De herfst is een prachtig seizoen. Het is de perfecte tijd om een frisse boswandeling te maken en te genieten van alle kleuren in de bomen. Langzaam verandert het groene gebladerte naar geel, oranje, rood en bruin. De gevallen bladeren knisperen onder de laarzen en waaien op met de wind. De bomen worden langzaam maar zeker steeds kaler. De natuur maakt zich klaar voor de koude winter.

Herfstbladeren in de tuin

Als de loofbomen in de tuin hun bladeren laten vallen, bedekken ze daar de bodem mee. Met een stevige wind kunnen er ook bladeren van andere bomen uit de buurt in de tuin terecht komen. De herfstbladeren die op het gras vallen, kunnen beter worden opgeruimd. Als het gras te veel bedekt wordt, krijgt het kale plekken, aangezien het gras licht nodig heeft om mooi groen te blijven. Blijf hier de herfstbladeren opruimen.
Als er in de tuin een terras aanwezig is of een tuinpad, kan dit glad worden met een laagje bladeren erop. Daarom kunt u ook hier de bladeren beter weghalen.
Het opruimen van de herfstbladeren is niet nodig in de borders, want tussen de planten mag er in de winter wel wat meer bedekking zijn. Hier zijn de herfstbladeren dus eigenlijk wel welkom, mits er niet een te dikke laag ontstaat die geen lucht meer doorlaat. De bedekking van bladeren beschermt de planten tijdens koude nachten met vorst en zorgt er voor dat er niet te veel onkruid kan gaan groeien. Ook is het een natuurlijke overwinterplek voor insecten en kleine dieren, zoals muizen en egels.

herfstbladeren

Het opruimen van herfstbladeren

Herfstbladeren opruimen kan worden gedaan met een bladhark of gazonhark. Kinderen vinden het vaak erg leuk om bij deze klus te helpen en om te spelen in de hopen met blaadjes. Om terrassen paden van bladeren te ontdoen, kan een grove bezem worden gebruikt.
Het opruimen van herfstbladeren gebeurt sneller met een bladblazer. Zeker bij een groot grasveld is dit een fijne hulp. Er bestaan ook bladzuigers die het blad opzuigen als een stofzuiger. Het voordeel is dat er hierna geen hopen bladeren meer zijn die nog moeten worden verwijderd.

Wat te doen met de opgeruimde herfstbladeren?

Het afgevallen blad dat weggehaald wordt uit de tuin, kan in de groene bak, of, beter nog, op de composthoop. Het bladcompost wordt snel fijn en is in de lente al te gebruiken als voedingsstof voor de plantenborders. Let wel op welke bladeren u op de composthoop gooit, want sommige bladeren maken de compost wat zuurder. Dit is echter op te lossen door een schep kalk door het natuurlijke afval.

Zoek de mooiste blaadjes uit om iets creatiefs er mee te doen in huis, want er zijn oneindig veel mooie dingen mee te maken. Maak een herfstige krans voor aan de deur of leg zelf bladeren van verschillende grootte en kleur in een schaal. Samen met eikels, beukennootjes en kastanjes geven ze uw huis een herfstig accent.
Voor de kinderen is het leuk om verschillende kleuren blaadjes op papier te plakken en er mee te verven. Gebruik de blaadjes als stempel, verf er om heen, of gebruik ze in een herfstige kijkdoos. Genoeg opties om samen een regenachtige middag in huis door te brengen.

Over de auteur