Bij het klussen ligt een ongeluk vaak in een klein hoekje. Indien je gaat klussen op grote hoogte kan het ongeluk direct grote gevolgen hebben. Dit zijn gevolgen die je uiteraard wenst te voorkomen. Als klussen dien je ervoor te zorgen dat jouw veiligheid en de veiligheid van mensen in de nabije omgeving centraal staat. Hierbij kun je denken aan het schilderen van de ramen buiten, of aan het vervangen van de dakpannen. Een van de manieren waarop jij veiligheid voor jezelf kunt faciliteren heeft te maken met een telescoopladder. Dit is een product dat je bij verschillende aanbieders voor een relatief lage prijs kunt aanschaffen. 

Stabiliteit

Indien jij op een ladder staat is stabiliteit de belangrijkste optie. Hierbij geldt een principe dat je stabiliteit moet bereiken om veilig en beter je werk te kunnen doen. Als je het dak op gaat, is een stabiele ladder van groot belang om ervoor te zorgen dat het niet jouw laatste klus wordt. Verder zijn de ladders licht en compact en daarmee gemakkelijk om mee te nemen. Je kunt de ladders dus eigenhandig dragen en relatief makkelijk plaatsen op de plek waar jij ze nodig denkt te hebben. 

Ruimte onder de ladder

De ruimte onder de ladder is van groot belang, waarbij geldt dat er gedurende de dag van alles kan gebeuren onder de ladder. Communiceer dus vooral met huisgenoten dat jij aan het klussen bent, waarmee je onhandige ongelukken kunt voorkomen. Indien gewenst kun je tevens aan iemand vragen om toezicht te houden voor jou, waarmee je voorkomt dat er fouten worden gemaakt door mensen in de nabije omgeving. Baken de ruimte in de buurt van de ladder goed af. Hierbij kun je gebruik maken van lint of touw. 

Stabiele ondergrond

De ondergrond waarop de ladder staat moet tevens stabiel zijn. Hierbij kun je denken aan vaste grond, zonder dat er sprake is van los zand. Daarnaast moet de ladder in een hoek van 75 graden staan. Je kunt testen of de ladder stabiel staat door met je voeten tegen de ladder aan te staan. Kom je met gestrekte armen bij de ladder, dan kun je aan de slag gaan met jouw werk aangezien deze stevig in de grond staat. 

Vastmaken van de ladder

Een andere tip bij het gebruik maken van de ladder is om deze aan de bovenkant vast te maken. Koop dus vooral stevig touw, waardoor je het wegglippen van stabiliteit kunt voorkomen. Daarnaast is het van belang om advies te krijgen van een medewerker binnen een bedrijf, waardoor je bij aankoop de juiste producten aanschaft. Vergelijk vooral meerdere opties met elkaar, waardoor je in staat bent om een goedkope prijs te betalen voor de producten die je koopt.

Over de auteur