In Nederland zijn veel vogelsoorten te vinden, van het koolmeesje tot het roodborstje. Vind je het leuk om vogels te spotten in je tuin? In de winter kan dit helaas erg tegenvallen. Toch zijn er een aantal manieren om vogels naar je tuin te lokken in de winter. Lees mee!

Vogels in de tuin lokken met vetbollen, pinda’s en zaden

Vogels zijn steeds op zoek naar eten. Zeker tijdens de koudere wintermaanden kan je ze hierbij helpen. Het kan voor vogels dan een stuk lastiger zijn om voedsel te vinden. Deze dieren hebben vooral nood aan vet voedsel. Daarom is het een goed idee om vetbollen en netjes met pinda’s op te hangen in de tuin. Vooral de kleine vogeltjes zullen hierop afkomen.

Daarnaast zijn zaden een prima keuze want hier houden pimpelmezen, koolmezen, vinken en mussen heel erg van. Leg een beetje zadenmix op de grond of op de tuintafel. Indien je merkt dat de grotere vogels niet goed bij het vetbolletje kunnen komen, kan je zo’n bolletje kapot maken en de stukjes ervan ook op de grond of tafel neerleggen.

Lees ook: Voederplaatsen in de tuin: de do’s and don’ts

in de winter vogels in je tuin

Vogels in de tuin lokken met water

Wat ook zeker kan helpen, is om water in je tuin te voorzien. Denk aan een voederbadje voor vogels waaruit kan worden gedronken. Dit badje loopt vanzelf vol met regenwater dus je hebt er vrijwel geen omkijken naar. Het enige wat je moet doen, is het badje regelmatig schoonmaken. Haal de vogelpoep weg en voeg schoon water toe. Een handige tip: zet het voederbadje met water niet vlak naast de voeding die je voor de vogels in je tuin hebt. Op die manier kan er geen vogelpoep in het voedsel terechtkomen en dat is wel zo fijn voor de vogeltjes. 

Schuilplekjes voor vogels inrichten

Je kunt vogels niet alleen met eten en drinken naar je tuin lokken, maar ook door knusse schuilplekjes voor ze in te richten. Zo kan je vogelhuisjes in de tuin ophangen, bijvoorbeeld aan een boom. Met een beetje geluk gaan er dan vogels nestjes in maken! Verder houden vogels zich graag schuil tussen het groen, zoals in dichtbegroeide bomen of struiken. Om die reden zal je in een tuin met veel bestrating zal niet snel vogels spotten. Als je in de winter vogels in je tuin wilt lokken, moet je dus genoeg groen voorzien. Dit kan bijvoorbeeld met borders met planten of grote plantenpotten met groen. Veel succes!

Lees ook: Zo kan je het hele jaar door vogels voeren

Hoe krijg je in de winter vogels in je tuin

Over de auteur