Hoewel de meeste bomen en struiken kaal zijn en er al een tijdje geen bloemen meer bloeien, zijn er toch een paar planten die voor een zonnetje zorgen op je terras of in je tuin. Hieronder delen we vijf winterharde vaste planten die zelfs onder een sneeuwlaag voor kleur en groen zorgen. Kijk mee naar deze prachtige winterbloeiers! 

5x Winterharde vaste planten voor buiten

1. Skimmia

Welke winterbloeiers zijn er? Skimmia is een wintergroen struikje met leerachtig blad en witte bloemen in trosjes. In het najaar verschijnen er knalrode bessen op. De variant ‘Fragant Cloud’ herken je aan zijn grotere, geurende bloemen in opstaande trossen. Omdat dit struikje niet zo snel groeit, is snoeien overbodig. Skimmia kan uitstekend tegen sneeuw en vorst, en houdt van humusrijke en zure grond.

5x Winterharde vaste planten voor buiten

2. Sneeuwbal

Welke bloeiende plant kan tegen vorst? Sneeuwbal is een winterbloeiende heester met licht geurende bloemen. De bloemknoppen zijn rozerood en de bloemen wit. Na de bloei komen er donkerpaarse bessen tevoorschijn. Vooral ‘Spirit’ groeit compact en bloeit heel lang. Zodra er een strenge vorstperiode aan komt, geef je deze plant het beste een beschutte plek. Sneeuwbal heeft een voedzame grond nodig maar wel eentje die niet te nat is. Ook bij deze winterbloeier is snoeien niet nodig.

5x Winterharde vaste planten voor buiten

3. Druifheide

Als we denken aan groenblijvende winterbloeiers, dan hoort Druifheide daar zeker bij. Druifheide is een groenblijvend struikje met vlammend rode bladeren in het najaar. ‘Little Flames’ groeit compact, de varianten ‘Zeblid’ en ‘Zebonard’ worden iets hoger. In tegenstelling tot bovenstaande winterbloeiers, heeft deze winterharde vaste plant wél een snoeibeurt nodig. 

Door oude takjes regelmatig weg te snoeien, ontstaat er een prachtig gekleurd jong blad. In de lente geniet je van mooie, witte bloemen in trosjes. Druifheide plant je bij voorkeur in een pot met humusrijke, niet te droge grond.

4. Vleesbes

Vleesbes is een kleine, dicht vertakte struik met glanzend, lancetvormig blad. De plant is winterhard en is familie van de buxus, maar dan wel zonder vervelende buxusmot. Je kunt de vleesbes ook herkennen aan de sterk geurende witte bloemen die aan het eind van de winter bloeien. Iets later komen er ook paars zwarte bessen tevoorschijn. De variant ‘Purple Stem’ heeft paarsachtige stengels. De vleesbes heeft ook geen snoeibeurt nodig.

5x Winterharde vaste planten voor buiten

5. Camelia

Tenslotte is Camelia een prachtige winterbloeier die niet mag ontbreken op je terras. Deze vroeg bloeiende struik met prachtige bloemen in wit, geel, rood of roze. De bloemen zijn enkel of gevuld, waardoor ze op pioenrozen lijken, en zijn soms zelfs gevlekt. Je plant Camelia het beste in een pot met zure, humusrijke en voedzame grond die nooit uitdroogt. In de zomer geef je deze plant een koel plekje. In de koude winter beschut je hem tegen de strenge vorst.

Lees ook: In de winter van je tuin genieten doe je zo

Over de auteur