Mollen in de tuin worden dikwijls als een last gezien, terwijl deze zwarte wroeters eigenlijk schattige beestjes zijn. Misschien is dit een mooi moment om je tuin met deze kleine beestjes te verzoenen, want ze doen immers ook goede dingen voor je gazon. Wil je toch mollen bestrijden? Dan kan je mollen verjagen op een diervriendelijke manier. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen!

Wat doen mollen in de tuin?

Kan een mol kwaad in de tuin? Nee. Deze zwarte beestjes zijn harde werkers, want ze graven zo’n twaalf meter per uur en verzetten daarbij zo’n vijftien kilo aarde. Je verwacht het misschien niet, maar eigenlijk doen mollen veel goeds voor je tuin. Mollengangen helpen namelijk om natte terreinen te draineren. Daarnaast houden mollen de bodem luchtig. En de molshopen? Die komen ook goed van pas! Ze bestaan uit fijne, korrelige aarde die enorm vruchtbaar blijkt te zijn, en daarom is deze ideaal voor in de moestuin. Als je de molshopen gewoon laat liggen, dan vormen ze het ideale zaaibed voor wilde bloemen. 

Leuk weetje: in de winter zijn de molshopen vaak groter. Dit komt omdat een mol bij koud weer dieper graaft, omdat het daar warmer is.

mollen verjagen

Wat vinden mollen lekker?

Een mol overleeft van bodeminsecten zoals regenwormen, slakken en larven. Het zijn echte veelvraten want ze eten dagelijks tot de helft van hun lichaamsgewicht. Dit komt neer op zo’n honderd wormen per dag. Dit is een beetje jammer want regenwormen zijn nuttige diertjes. Wat wél positief is, is dat een mol ook de larven van insecten opeet die de bloemen en planten in de tuin aantasten. 

Planten zijn overigens veilig want die eet een mol niet. Met hun gangenstelsel kunnen ze soms wel plantenwortels aantasten. Muizen kunnen ook gebruikmaken van deze gangen om op zoek te gaan naar bloembollen en plantenwortels.

Hoe kan je diervriendelijk mollen verjagen?

Mollen zijn doof en blind. Echter wil dat niet zeggen dat ze niet weten dat je er bent, want ze beschikken over hypergevoelige snorharen. Daarnaast is hun tastzin zeer goed ontwikkeld. Hoe kan je mollen bestrijden? Het beste is om dit niet te doen en te wachten tot ze vanzelf weer weggaan. Als je een mol uit je tuin haalt, dan lokt het achtergebleven gangenstelsel alweer een jongere mol die op zoek is naar een territorium.

Wil je toch écht mollen verjagen? Doe dit dan op een diervriendelijke manier. Een mol heeft een hekel aan bepaalde geuren. Je kunt bijvoorbeeld propjes papier in knoflookolie drenken of bloemenbollen planten van de gele sierui. Deze sterke geuren schrikken mollen af. 

diervriendelijk mollen verjagen

Een andere mogelijkheid is om een potje in te graven onder zijn gang. Wanneer de mol komt aangelopen, valt hij in het potje en kan hij er niet meer uit. Je kunt hem er dan uithalen en weer in de vrije natuur zetten. Breng de mol wel kilometers verder, want ondanks zijn blindheid heeft hij een ontzettend goed oriëntatievermogen en vindt hij z’n oude territorium snel terug. Dat is uiteraard niet de bedoeling, want zo blijf je bezig met mollen verjagen. 

Over de auteur