In Nederland valt er meestal genoeg regen uit de lucht, maar toch is het zonde om al dat regenwater verloren te laten gaan. Door het nu op te vangen en later opnieuw te gebruiken, kan je flink besparen op je waterrekening. Bovendien is het ook een ideale manier om je tuin te verduurzamen. Waarvoor kan je regenwater gebruiken? En welke manieren zijn er om regenwater op te vangen? Wij delen graag een aantal tips met je!

Waarvoor kan je regenwater gebruiken?

1. In het huishouden

Er zijn tal van huishoudelijke taken die je met regenwater kunt doen. Zo kan je het water gebruiken om de ramen te wassen, de was te doen, de vloer te dweilen, het toilet door te spoelen, de auto te wassen en het terras te schuren. Regenwater is niet geschikt als drinkwater, om de afwas te doen, om te douchen of in bad te gaan.

2. Planten in de tuin water geven

Omdat het water weinig kalk en geen chloor bevat, is het perfect om de planten in je tuin water mee te geven. Hiermee maak je niet alleen je planten blij, maar bespaar je ook flink op je waterrekening. Heb je citrusplanten in de tuin? Deze houden wel van kalk en lusten graag kraantjeswater.

regenwater opvangen en gebruiken

Hoe kan je regenwater opvangen?

1. Een regenton

Een regenton is wellicht de gemakkelijkste manier om het water op te vangen. Je kunt deze koppelen aan de regenpijp of gewoon los in de tuin zetten. Heb je een grote tuin? Dan kan je gerust meerdere regentonnen plaatsen. Ze zijn er in allerlei groottes, vormen en materialen. Er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. 

Zo moet je de regenton in de winter leegmaken, anders kan het wel eens gebeuren dat deze kapot vriest. Daarnaast kies je beter voor een regenton met een kraantje waar je je gieter kunt vullen. Het scheppen van water kan erg zwaar zijn, zeker als het water laag staat. Je kunt eventueel ook een speciaal pompje kopen waar je een tuinslang op kunt aansluiten.

Als je ton gekoppeld is aan een regenpijp die verbonden is met het riool, is een vulautomaat erg handig. Het water loopt dan via de regenpijp in de ton, terwijl overtollig water naar het riool gaat. Op die manier loopt je regenton nooit over en kan je wateroverlast in je tuin voorkomen. Zorg er ook voor dat de ondergrond van je regenton stevig en waterpas is. Zeker als je een grote ton neerzet.

regenwater opvangen

2. Een watertank

Een iets duurdere optie is een watertank aanleggen. Als je veel ruimte hebt, kan je kiezen voor een tank bovengronds, maar er bestaan ook tanks die onder de grond kunnen worden geplaatst. Deze installeer je best bij een nieuwbouw of als je van plan bent om je volledige tuin te renoveren. Er zal namelijk een groot deel van de grond worden uitgegraven. De grootte van de tank kan variëren, maar het gaat al snel om een paar duizenden liters. Een watertank is een goede keuze voor als je graag regenwater in het huishouden wilt gebruiken.

regenwater gebruiken

Zo, nu weet je hoe je water uit de lucht kunt opvangen en gebruiken. Door regenwater te gebruiken, draag je je steentje bij aan het milieu én kan je flink wat geld besparen op je waterrekening. Wij zeggen: doen!

Over de auteur