Nu de lente weer is begonnen en we weer meer tijd in de tuin doorbrengen, is het verstandig om eens kritisch naar je buitenverlichting te kijken. Uiteraard moet dit praktisch zijn, maar je wil natuurlijk ook dat je tuin er sfeervol uitziet. Daarnaast is een goed verlichte tuin beter tegen inbraak, en dus veiliger. Er is veel keuze in tuinverlichting en buitenlampen. Hieronder nemen we je mee in de wereld van buitenverlichting.

Veel opties wat betreft tuinverlichting

Voor buitenverlichting zijn er erg veel mogelijkheden. Bepaal daarom eerst wat je wil. Welke plekken moeten uit praktische en veiligheidsoverwegingen goed verlicht zijn en welke plekken moeten juist een fijne sfeer krijgen? Qua veiligheid zijn bijvoorbeeld led lampen met bewegingsmelders een goede keuze. Wil je een paadje duidelijk zichtbaar maken, dan kun je hier zulke led verlichting langs plaatsen. Met een lichtslinger zorg je dan weer voor een magische sfeer.

Wat is oriëntatielicht

Oriëntatie licht gebruik je voor het verlichten van bijvoorbeeld voetpaden en traptreden, zoals hierboven benoemd. Bij paden kun je het beste staande, lagere armaturen gebruiken met een lamp die het licht naar beneden richt. Is dit namelijk naar boven gericht, dan kun je verblind worden, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.

Kies voor één bepaalde stijl

Je zult een keuze moeten maken wat betreft de stijl van verlichting in je tuin. Deze stijl kan bijvoorbeeld modern, traditioneel of oud Hollands zijn. De stijl die je kiest laat je vaak afhangen van de stijl van je huis of tuin. Je eigen smaak speelt hier natuurlijk de grootste rol bij. Het is belangrijk dat je één stijl verlichting kiest om te voorkomen dat je tuin er chaotisch uit gaat zien. Je kunt iedere stijl combineren met spots.

Solar- of led verlichting

Voordat je tuinverlichting gaat kopen, moet je kiezen voor een type verlichting. Je hebt keuze uit solar verlichting en led verlichting. Solarverlichting is vriendelijk voor het milieu en goedkoop. De lampen werken op speciale batterijen die de energie van de zon tijdens de dag opslaan. Ze gaan als het begint te schemeren automatisch aan. Zo heb je enkele uren zacht licht in je tuin. 

LED buitenverlichting is prijziger dan solarverlichting. Het voordeel van deze verlichting is de lange levensduur, wat het erg duurzaam licht maakt. Verlichting van 12 volt wordt vaak gebruik als tuinverlichting. Deze buitenverlichting is genoeg om je tuin gezellig te maken. De lampen kun je met een simpele schroefverbinding met elkaar verbinden. Deze lampen zijn heel zuinig in energiegebruik. Dit is veilige en gemakkelijk aan te sluiten verlichting.

Over de auteur