We stellen zoveel eisen aan onze tijd – banen, familie, boodschappen – om nog maar te zwijgen van het vinden van wat tijd om te ontspannen. Om alles in te passen, offeren we vaak slaap op. Maar slaap beïnvloedt zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Het is essentieel voor jouw welzijn. Natuurlijk zorgt slaap ervoor dat je je elke dag uitgerust voelt. Maar terwijl je slaapt, worden je hersenen en lichaam niet zomaar uitgeschakeld. Interne organen en processen zijn de hele nacht hard aan het werk. 

Je kunt jouw kansen om ziek te worden verkleinen

Een van de meest effectieve manieren om te voorkomen dat je regelmatig ziek wordt, is door op tijd te slapen. Slaapgebrek heeft niet alleen invloed op je immuunsysteem, maar bepaalt ook hoe snel je kunt herstellen als je ziek wordt. Wanneer je voldoende slaapt, is jouw immuunsysteem sterk genoeg om virale of infectieziekten te bestrijden. Behalve goed eten en sporten, is voldoende slaap net zo belangrijk om het risico op het ontwikkelen van bepaalde chronische ziekten zoals diabetes, beroerte of hoge bloeddruk te verlagen. Als je slaapt, werkt je lichaam aan het repareren van je bloedvaten, hart en hersenen om te voorkomen dat je deze chronische ziekten krijgt. Als je niet genoeg slaap krijgt, beginnen deze organen te verslechteren, wat leidt tot grote gezondheidsproblemen. 

Een goede slaapomgeving

Je slaapkamer is van grote invloed op het optimaliseren van je slaap en het vermogen om in slaap te vallen. Voor een goede slaapomgeving is een over het algemeen rustige omgeving gunstig. Een koele en donkere kamer is aan te bevelen, hoewel dit kan worden aangepast op basis van persoonlijke voorkeur. Door ervoor te zorgen dat je je comfortabel voelt, zoals ervoor zorgen dat je een comfortabele matras en beddengoed hebt, en het ontdoen van stressfactoren, zal het helpen om in slaap te vallen. Slapeloosheid kan symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid en slaperigheid overdag, slechte aandacht en concentratie, verminderde energie en motivatie, en zelfs een verhoogd zelfmoordrisico. Voor volwassenen zijn er verschillende subtypes van slapeloosheid die anders werken om in slaap vallen moeilijk te maken. Slapeloosheid kan te wijten zijn aan iemands genetica of kan verband houden met verschillende slaapstoornissen, zoals slaapapneu, of psychische stoornissen zoals angst en depressie. Het zou fantastisch zijn als je ongestoord buiten kunt: zitten, eten en borrelen zonder al die vervelende muggen. Met een klamboe buiten is dit mogelijk!

Over de auteur