Mollen zijn stiekem de grootste nachtmerrie van elke tuinliefhebber. Is je tuin net klaar voor de lente, zie je plotseling dat je gazon binnen enkele dagen volledig kapot gaat door dit ietwat schattige, blinde beestje. De mol lijkt misschien geen kwaad in zich te hebben, maar zijn werk kan wel grote gevolgen hebben. Als de grond constant omgewoeld wordt, er alleen nog maar molshopen te zien zijn en je gazon inmiddels is omgetoverd tot een maanlandschap, wordt het echt tijd om actie te ondernemen. Maar waar begin je? Hoe verjaag je mollen uit de tuin? En hoe doe je dit zonder je tuin of het beestje onnodig te beschadigen? We zetten enkele tips op een rij.

Gebruik carbid tegen mollen 


Wist je dat er een speciaal soort carbid is dat tegen mollen gebruikt kan worden? Dit is heel eenvoudig in gebruik. Je zoekt enkele molshopen op en strooit een paar stukjes carbid in de molshoop. Je giet er water op en dit zorgt voor een reactie met calcium en koolstof in het stukje carbid. Dat leidt tot gasvorming. Geen zorgen, dit gas is niet schadelijk voor de mol. Wel zorgt het voor een penetrante lucht waar de mol slecht tegen kan. Als zijn hooggevoelige neus dit ruikt, is de kans groot dat hij zijn veilige plekje zal verlaten en een andere omgeving gaat zoeken.

Het fijne van carbid is dat het een snelle en effectieve methode is om de mollen te verjagen, maar dat er geen schadelijk gif aan te pas komt. Het beestje blijft gewoon leven, maar wordt gemotiveerd om een ander plekje te zoeken. 

Molshopen direct dichtmaken 

Dit is geen sluitende oplossing, maar kan een mol soms wel ontmoedigen om verder te gaan. Zie je dus een molshoop ontstaan? Druk deze dan direct volledig dicht. Doe dit bij elke hoop die ontstaat. Soms reageren mollen hierop door een andere plek te zoeken en niet meer verder in de tuin te graven. 

Mollenklem: mag het nou wel of niet? 


Dan is er nog een optie waar menig dierenliefhebber waarschijnlijk de rillingen van krijgt. Namelijk: de mollenklem. Met deze klem wordt de mol in één keer vastgezet en zal hij ook op slag dood zijn. Maar is dit nou wel of niet toegestaan in ons land? 

In de Flora- en Faunawet is een uitzondering gemaakt voor mollen. Deze diertjes worden niet met uitsterven bedreigd en kunnen binnen korte tijd ongelooflijk veel schade aanrichten. Daarom is een mollenklem wel toegestaan. Hierbij wordt wel geadviseerd om de klem door een deskundige te laten plaatsen. Op die manier weet men zeker dat de klem de mol ook in één klap zal doden en dat het beestje niet onnodig hoeft te leiden. 

Zie je het niet zitten om de mol echt te doden? Dan zijn er gelukkig ook een stuk diervriendelijkere opties, zoals het gebruik van geur en geluid om de mol te verdrijven. 

Over de auteur