We nemen allerlei maatregelen om duurzamer te leven. We eten biologisch en ook in ons huis nemen we milieuvriendelijke maatregelen. Nu hebben we hier al eens eerder over geschreven. Maar met deze vernieuwde tips voor een duurzame tuin, kan je ook je tuin verduurzamen.

1. Een groene afscheiding

Een eenvoudige manier om je tuin te verduurzamen is te kiezen voor een haag als afscheiding in plaats van een schutting. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar er komen ook veel kleine dieren op af zoals insecten en vogels. Geef je toch de voorkeur aan een houten schutting? Kies dan voor hout met een milieukeurmerk of voor tweedehands planken.

2. Gebruik regenwater voor je tuin

In een duurzame tuin ben je zuinig met water. Vang het regenwater op en gebruik het op een later moment om je planten water te geven. Zet een regenton in de schaduw, zo voorkom je algen. Ook kan je je regenwater afkoppelen. Zo komt het regenwater niet meer in het riool terecht, maar wordt het regenwater naar jouw tuin geleid. Je tuinaarde is bovendien een stuk vochtiger, zodat je planten minder leidingwater nodig hebben.

3. Maak een composthoop

Het composteren van je groente, fruit en tuinafval is één van de tips voor een duurzame tuin. Je laat je afval zelf in de tuin rotten waardoor het niet vervoerd en verwerkt hoeft te worden. Deze compost gebruik je vervolgens als bemesting voor je tuin.

4. Groente uit eigen tuin

Zoek je een plekje voor je compost? Bemest er je eigen moestuin mee. Groente en fruit uit je eigen duurzame tuin is lekker en het geeft veel voldoening om in de tuin te werken. Je wordt er rustig van in je hoofd. Je eigen groente verbouwen is goedkoper dan groente kopen in de supermarkt. Je groente is biologisch geteeld en bemest met je eigen compost.

duurzame tuin

5.Wees vriendelijk voor bijen

De bijen hebben het moeilijk in Nederland. Dit, terwijl ze heel belangrijk zijn voor de natuur. Help de bijen en zorg voor bloemen in je tuin waar wilde bijen graag op afkomen. Kies bloemen die bloeien in verschillende seizoenen zodat ze altijd bloeiende planten tot hun beschikking hebben. Plaats ook een bijenhotel in je tuin, zodat ze zich helemaal welkom voelen.

Lees ook: Mooie kunststof rotan loungesets om je tuin klaar te maken voor de zomer

Over de auteur