Bijna iedereen houdt van de zon. Deze stelt ons in staat om meer van het buitenleven te genieten en op vrije dagen op die manier van onze tuin te genieten. Echter zijn de Nederlandse zomers steeds warmer aan het worden, waardoor wat schaduw zeker geen overbodige luxe is. Nu zijn er gelukkig allerlei manieren om meer schaduw in de tuin te creëren, en sommige van deze oplossingen kunnen dan ook weer gebruikt worden tegen de regen. Iets waar we in Nederland ook veel mee te maken hebben.

Schaduw in de tuin creëren hoeft echt niet alleen maar met standaard parasol te gebeuren. Er zijn genoeg andere (leukere) manieren om meer schaduw in de tuin creëren. Uiteraard kunnen we niet helemaal om die handige parasol heen, maar kijk eens naar onderstaande voorbeelden en zorg dat je jouw tuin niet alleen schaduwrijker maakt, maar ook een heuse make-over kunt geven.

Verschillende manieren om meer schaduwrijke plekken in je tuin te creëren

Het gebruiken van de natuur, zoals bomen

Een gemakkelijke manier waarop je schaduw kunt creëren in de tuin is door middel van bomen. Mocht je die in de tuin hebben staan, dan kun je hier namelijk eenvoudigweg een doek tussen spannen. Het leuke hiervan is dat je door de stof een geheel eigen draai aan de tuin kunt geven. Je kunt namelijk een stof kiezen die goed bij jouw tuin past, maar ook juist voor een contrasterende kleur gaan. Bij gebrek aan bomen kun je het doek ook tussen de schutting en bijvoorbeeld de schuur hangen.

Een natuurlijke parasol van klimop planten

Een fijne schaduw in de tuin creëren kan ook met hele bijzondere parasols. Pak hiervoor een lange paal waarop je wielvormige hoepels bevestigt. Vervolgens plant je een klimop ertegenaan. De klimop is een snelle groeier en met een beetje begeleiding heb jij al vrij snel een natuurlijke parasol.

schaduwrijke plekken in je tuin

Kabels en doeken ophangen

In de meeste tuinen is het vrij makkelijk om een kabels te spannen, waaraan je een doek heen en weer kunt schuiven en precies de juiste hoeveelheid schaduw kunt creëren. Je bevestigt die kabels van de ene naar de andere kant van de tuin. Vervolgens gaan er in het doek dat je ertussen hangt dezelfde ringen als die in een douchegordijn gebruikt. Zorg er wel voor dat je ook een touw aan het doek bevestigt waarmee je het heen en weer kunt trekken. Je kunt natuurlijk één groot doek gebruiken, maar smalle stroken geven een speelser effect en meer mogelijkheden om schaduw in de tuin te creëren.

Speels effect door gebruik te maken van balken en doeken

Een overkapping van houten balken boven het terras kun je ook een schaduwrijke plek maken. Door de balken in een speelse vorm op te hangen, ontstaan er bijzondere vormen in de overkapping. Schaduw in de tuin creëren gebeurt vervolgens door tussen de balken doeken te spannen. Door de bijzondere vormen wordt deze overkapping een prachtig kunstwerk.

Verschillende manieren om schaduwrijke plekken in je tuin te creëren

Schaduw op je balkon creëren

Schaduw creëren op een balkon is vaak een stuk lastiger dan in de tuin. Dit door het gebrek aan ruimte om bijvoorbeeld een parasol neer te zetten. Met behulp van PVC-buizen kun je echter een halve koepel creëren. Over deze koepel kun je dan een druivenplant laten groeien. De druif groeit snel en dit betekent dat je snel schaduw op je balkon zult hebben. Houdt de druif echter goed in de gaten om overwoekering tegen te gaan.

Dun hout kun je weven

Om een fijne schaduwrijke plek in de tuin te creëren kun je ook met hout werken. Dun hout kun je weven, wat voor een speelse zonwering zorgt. Een dergelijke mat is vervolgens handig op te hangen. Het gebruik van hout is niet alleen handig, het geeft ook een gezellige sfeer aan je tuin. Je creëert direct een knusse plek waar je heerlijk kunt borrelen, eten of een goed boek in kunt lezen.

manieren om meer schaduwrijke plekken in je tuin te creëren

Een tent, maar wel een speciale!

Het laatste idee dat we je mee willen geven voor het creëren van schaduw in de tuin, is het plaatsen van een tent. Uiteraard ga je dan niet voor een normale tent, maar maak je er iets bijzonders van. Met drie stokken, een stuk touw en oude dekbedovertrekken heb je namelijk zo een tipi in elkaar gezet. Een paar leuke kleedjes en lekkere kussens eronder en je kunt heerlijk van de schaduw in je tuin genieten!

Schaduw in de tuin creëren kan op veel verschillende manieren. Het best kun je gebruik maken van doeken of beplanting. Gelukkig zijn de manieren waarop je deze twee elementen in kunt zetten eindeloos. Zo is geen enkele tuin hetzelfde!

Op zoek naar meer tips voor het inrichten van je tuin? Klik dan hier!

Over de auteur