Moestuin in augustus, wat kun je oogsten en zaaien?

In augustus blijf je lekker oogsten uit je moestuin. Tomaten, peultjes, bonen… Deze kun je trouwens het beste van de planten plukken als ze nog mals en jong zijn. Laat niets te lang hangen want dan vormen ze draden. Door bijtijds te oogsten kunnen ook verse peul en boon meer kans krijgen om zich te ontwikkelen. Zo oogst je langer van een moestuin in augustus.

Moestuin in augustus met fruit

Fruit hoeft in de moestuin niet te ontbreken. Appels, pruimen, tomaten, aardbei… In augustus worden ook vruchten met pit geoogst zoals kersen, abrikoos, perzik en pruimen. De moestuin augustus is een echte oogstmaand. Je eet verse wortels, tuinkers op je brood, koolsoorten, sla, bietjes, paprika, pepers… Ook andijvie, broccoli, augurken en courgettes zijn klaar. Verder kun je ook knoflook, bloemkooltjes, komkommer en uien oogsten. Is je oogst te groot dan heb je een overschot. Als je een ruime vriezer hebt, kun je een en ander invriezen. Ontdooide groenten zijn slap dus je kunt ze vers ook eerst bereiden tot soep of saus en deze invriezen. Heel veel groentes zijn geschikt voor soepen of basissauzen om later te ontdooien en te gebruiken. Groentes en fruit kun je ook inmaken en sommige fruit- en groentesoorten kun je drogen. Uien en knoflookbollen trek je met stengel en al uit de grond. Daarna ophangen om te drogen tot de stengels helemaal ingedroogd zijn. Daarna droog bewaren. Je moestuin augustus levert genoeg op om nog maandenlang van te genieten.

Moestuinonderhoud in augustus

Je oogst van de tomatenplanten en het is nu tijd om de zijscheuten van de planten te knippen. Dit voorkomt wildgroei en als je de zijscheuten van tomatenplanten weghaalt, gaat er meer energie naar de vruchten, die dan zoeter en roder worden. In augustus kun je voorjaarskool in zaaibedden planten om ze later in het jaar uit te planten. Als augustus warm en droog is, bewater de planten dan regelmatig. Let erop dat fruit genoeg water krijgt zodat de grond lekker nat is. Verwijder onkruid en maak daarbij gebruik van de schoffel, ook handig om de grond los te houden. Het moestuinonderhoud in augustus bestaat verder uit het bijhouden van de planten. Waar nodig kun je dor of geel blad verwijderen. Heb je veel kruiden dan kun je deze afknippen en laten drogen, om te voorkomen dat ze doorschieten en onbruikbaar worden.

Wat kun je zaaien in augustus?

Als je flink geoogst hebt komen er zaaibedden vrij waarin je nog prima een en ander kunt zaaien. Experimenteer in augustus met zaaien uitzaaien van prei, verschillende soorten kool, veldsla, spinazie. Ook de kropsla kan er nog bij en je peterselie is vast opgebruikt dus kan voor een tweede ronde. Veel groenten kunnen tot ongeveer half augustus gezaaid worden. Lees altijd op de verpakking van zaden wat wordt aanbevolen. Bij een mooie zomer die doortrekt tot diep in september kun je gerust ook eind augustus nog wat zaaien maar het blijft in Nederland altijd een gokje.

Moestuintips augustus

Op droge dagen ’s morgen bewateren of ’s avonds. Niet in de volle zon. Ook de planten besproeien alleen als de zon niet op de planten schijnt. Oogst groente als deze jong is en nog mals. Pluk daarom regelmatig van je oogst om nieuwe oogst te bevorderen. Laat komkommers, courgettes en augurk niet te groot worden. Ze worden er niet lekkerder op. Als je aardappels oogst doe dit dan op een droge dag. Graaf de aardappels op en laat ze bovengronds in het zonnetje een tijdje drogen. Daarna verzamelen en lekker opeten. Vergeet niet loof van aardappels weg te gooien want dit is slecht voor de composthoop. Voor volgend jaar: zet groentes niet elk jaar op dezelfde plek in je moestuin. Ze worden dan sneller ziek en de weerstand van de plant wordt zwakker. Neem daarom elk jaar een foto van je moestuin zodat je volgend jaar nog weet wat waar stond.

Over de auteur