Misschien heb je er ooit al aan gedacht om een composthoop te creëren in de tuin, maar weetje niet helemaal hoe je hieraan moet beginnen? Composteren kan echt overal, zelfs op het balkon van je appartement. Waar wacht je nog op?

Een composthoop is een hoop in de tuin waarop je jouw groenten-, fruit- en tuinafval kwijt kan. Dat afval kan je later gebruiken als milieuvriendelijke grondstof voor de tuin. Met dit compost kan je immers de bodemstructuur van je tuin optimaliseren en de bodem van nieuw organisch materiaal voorzien. Zo wordt jouw compost de perfecte bron om je planten te laten groeien. Bovendien wordt dankzij de composthoop de afvalstroom van je gezin aanzienlijk beperkt. Mooi meegenomen, toch?

Hoe maak je een goede composthoop?

De belangrijkste vraag die nu hoogstwaarschijnlijk op je lippen brandt: hoe maak je een goede composthoop? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van een degelijke composthoop. Je kan een open composthoop maken, of opteren voor een goede composthoop in een bak, kuil of vat. De ideale composthoop is echter afgesloten van de buitenlucht, om het vocht en de warmte binnen te houden. Het is wel belangrijk dat er altijd contact is met de bodem, zodat insecten en wormen bij het compost kunnen.

Wat mag er in?

In een ideale composthoop hoort een mengelmoes van natuurlijke producten. Zo kan je er allerhande tuinafval in kwijt, zoals bladeren, onkruid en snoeiafval. Ook je groente- en fruitafval, zoals aardappelschillen en klokhuizen, zijn geschikt. Opvallend: ook koffiefilterzakjes, theezakjes en eierschalen zijn welkom in het compost. Sommige mensen deponeren ook hun gras bij hun compost. Let er op dat je dat niet te vaak doet en alles zeker goed mengt. Een grote hoeveelheid gras kan namelijk leiden tot zuurstoftekort, wat de afbraak van je afval zal ondermijnen.

een goede composthoop

Not done in een goede composthoop

Let er op dat je geen gekookte etensresten in je compostbak gooit. Dat kan gaan schimmelen waardoor al snel muizen en ratten in je tuin zullen verschijnen. Daarnaast horen ook citrusschillen niet thuis op de composthoop. Die schillen vertragen immers de afbraak van je afval tot compost. Verder is het vanzelfsprekend dat plastic en papier niet geschikt zijn voor de composthoop. Ook aarde en kattenbakvulling zijn niet afbreekbaar.

Leren composteren

Na ongeveer een maand kan je met een riek de hoop door elkaar scheppen. Zo komt alles wat aan de buitenkant zat, in het midden van de hoop terecht. Zorg dat de composthoop zich op een niet te koude, maar wel schaduwrijke plaats bevindt. Grote stukken afval, zoals takjes, kun je beter eerst verkleinen. Verder is het belangrijk dat het compost een samenstelling is van verschillende soorten afval. Het is dus niet aangewezen om een laag van slechts een soort afval in de composthoop te gooien, maar zorg voor afwisseling. Als je merkt dat je compost te nat is, kan je droog afval toevoegen zoals stro of droge bladeren.

Wat nu?

Je kan gemakkelijk testen of jouw compost geschikt is om te gebruiken als organisch grondstof. Pak een handvol compost in de hand en knijp erin. Als er een beetje vocht ontsnapt, is je compost niet te droog en ook niet te nat. Is het voldoende verteerd? Dan kan je het gebruiken als meststof, grondstof, bodemverbeteraar of potgrond. Succes!

Over de auteur