Met al dat thuiszitten van de afgelopen maanden ben je behoorlijk creatief geworden. Je hebt in de keuken een nieuwe Portugese tegelvloer aangelegd, in de badkamer heb je zelf vloerverwarming geïnstalleerd en je vrouw was behoorlijk in haar nopjes met de nieuwe inloopdouche. In de tuin heb je gedeeltelijk kunstgras gelegd, zodat je tuin nu eeuwig groen is en daarnaast heb je in de woonkamer een nieuwe gaskachel geïnstalleerd waarmee je de wintermaanden zorgeloos tegemoet kunt. 

Natuurlijk wilden de kinderen ook wel mee profiteren van de plotselinge creatie druk die jij als zorgzame papa tentoon spreidde en gedurende een aantal weken smeekten ze je om voor hen een speciale boomhut achter in de tuin te bouwen. Na het bekijken van een aantal doe-het-zelf video’s op het internet en het ontwerpen van een boomhut voor achter in de tuin wordt het daarom tijd om het nodige balkhout kopen

Balkhout is een veel gebruikte materiaalsoort voor in de tuin

Je bent immers van plan om de boomhut zoveel mogelijk van hout te maken. Alleen voor op het dak  heb je heuse dakpannen gepland, maar de rest van de boomhut is gepland door het vakkundig monteren van uiteenlopende houten balken. Balkhout is de meest voor de hand liggende keuze voor je materiaal. Zowel voor de vloeren als de wanden heb je daarom speciale balken nodig. Daarnaast mag je natuurlijk ook de trap naar boven niet vergeten. 

Gelukkig kun je vandaag de dag heel gemakkelijk online houten balken bestellen. Je kunt kiezen uit verschillende groottes en diktes, zodat je heel specifiek kunt kijken welke soort balken je waar precies nodig hebt. Daarnaast kan er heel makkelijk maatwerk geleverd worden. 

Het gros van het beschikbare balkhout is vurenhout. Er wordt daarnaast nog een onderscheid gemaakt tussen Noord-Europees en Midden-Europees vurenhout. De voornaamste verschillen hiertussen zijn dat het Noord-Europees vurenhout droog gezaagd wordt en een grotere dichtheid heeft. De bomen in Noord-Europa groeien minder hard, waardoor de ringen dichter op elkaar liggen en de dichtheid toeneemt. Hierdoor wordt ook de prijs voor Noord-Europees vurenhout duurder dan die van het goedkopere Midden-Europees vurenhout. 

Daarnaast kun je ook kiezen uit verschillende afwerkingen. Standaard worden de meeste houten balken alleen gezaagd aangeleverd. Je kunt er echter ook voor kiezen om jouw balken te laten schaven. Zeker wat betreft de binnenkant van de boomhut die je voor ogen hebt, komt dat goed uit, aangezien je kinderen hier veel zullen spelen en je niet wilt dat ze iedere dag thuis komen met splinters in hun lijf.

Over de auteur