Heb jij een kleine tuin? Een kleine tuin inrichten kan best een uitdaging zijn, maar het is zeker geen onmogelijke opdracht. Met de juiste aanpak kan zelfs een klein tuintje omgetoverd worden tot een prachtige, groene oase. Hieronder delen we een aantal handige tips om het meeste uit je kleine tuin te halen, zodat hij niet alleen klein maar ook heel fijn is!

1. Kleine tuin inrichten: opklapbare tuinmeubelen

Hoe kan ik een kleine tuin inrichten? Allereerst kan je ruimte besparen in een kleine tuin door gebruik te maken van opklapbare tuinmeubels. Denk aan een klein eettafeltje met uitklapbare stoeltjes die je er makkelijk bij kunt zetten als je ze nodig hebt, bijvoorbeeld voor een gezellige barbecue in je tuin. Heb je ze niet meer nodig? Dan klap je ze gewoon weer dicht en zet je ze weg, waardoor je weer ruimte vrij hebt voor andere dingen. 

Hoe kan ik een kleine tuin inrichten

2. Verplaatsbare plantenbakken

Hou je van planten? Wees er dan creatief mee om ruimte te besparen in je kleine tuin. Een plantenbak op wielen is ideaal voor als je weinig plek hebt. Deze kan je gemakkelijk verplaatsen als je bijvoorbeeld in de tuin wilt zonnen en even plaats moet maken voor een ligbedje. Hou je van barbecueën? Dan is een barbecue op wielen ontzettend handig. Die kan je er makkelijk bij rijden en opnieuw wegzetten als je hem niet meer nodig hebt.

3. Tegels als tuinbedekking

Hoewel je waarschijnlijk veel groen in je tuin wilt, is het bestraten van je tuin toch wel de beste keuze. Wanneer je tegels in de tuin legt, creëer je immers de mogelijkheid om plantenbakken met mooie bloemen en planten neer te zetten, of wat kleine tuinmeubelen. Als je gras in je tuin wilt, dan zal je altijd een klein terrasje moeten maken voor een tafel en stoelen. En door een deel gras en een deel tegels te gebruiken, lijkt je kleine tuin nog kleiner. Daarom kies je beter voor één soort tuinbedekking, bij voorkeur dus tuintegels.

een kleine tuin inrichten

4. Maak gebruik van de wanden

Een laatste handige manier om een kleine tuin in te richten, is om gebruik te maken van de verticale ruimte en de planten naar boven te laten groeien en niet naar beneden. Klimplanten zijn hiervoor ideaal! Daarnaast kan je zoeken naar planten die gekweekt zijn om in een kleinere pot of plantenbak te groeien. Deze planten zullen minder ruimte in beslag nemen en toch veel mooie bloemen creëren. 

Wist je trouwens dat het kiezen van planten met verschillende groeiwijzen helpt om je tuin spannender te maken? De combinatie van hoge planten in grote plantenbakken samen met kortere planten in kleine bakken, kan meer diepte en dimensie creëren. 

Lees ook: Kleine tuin groter laten lijken: 7 leuke ideeën

Over de auteur