Hoewel de dagen nog lang en warm zijn, weet elke tuinman of -vrouw dat dat snel kan veranderen. Nog enkele weken en de herfst staat voor de deur, en dat betekent nu reeds plannen en voorbereiden. Met deze vijf tips kan je alvast aan de slag.

1. Opruimbeurt

Zorg ervoor dat je je tuin volledig hebt opgeruimd voordat de herfst begint. Dat geldt zowel voor planten als voor het gereedschap. Door onkruid te wieden en afgevallen bladeren te composteren, blijft de bodem gezond en voorkom je de verspreiding van ziektes. Met een eenvoudige onkruidwieder haal je ongewenste of zieke planten inclusief wortels in geen tijd uit de grond. Composteren doe je door tuinafval met een hark of ander gereedschap te verzamelen in de compostemmer. Dit is ook de ideale periode om gereedschap zoals bind- en steunmateriaal uit je (moes)tuin te verwijderen en op te bergen in het tuinhok.

2. Plant bloembollen, zoals tulpen en narcissen

Het kan nog vroeg lijken, maar dit is de periode om reeds te denken aan de lente. Door nu bloembollen te planten, zorg je ervoor dat je tuin dan mooi in bloei staat. Maak de aarde los en vermeng met wat potgrond. Maak een gaatje of gebruik een bollenplanter voor een gleuf die twee keer zo diep is als de bol. Plant je bloembol en geniet over enkele maanden van het resultaat.

3. Bereid je moestuin voor

De herfst is de ideale periode om een groentetuin te starten. Groenten zoals boontjes, spinazie en broccoli doen het erg goed in de herst, zodat je in de winter geniet van een heerlijke kom
verse soep.

4. Geef je meerjarige planten de nodige aandacht

Je meerjarige of vaste planten zullen naar de herfst toe verkleuren, omdat ze zich voorbereiden op de koude temperaturen met een winterslaap. Je kan dan de plant dan wat snoeien, zodat deze in de lente opnieuw mooi bloeit. Dit is ook een ideale periode om weelderige meerjarige planten te splitsen of delen. Haal de plant hiervoor met een tuin gereedschap, zoals een spitvork, uit de grond en deel de kluit met een snoeischaar. Verplant naar een ander deel van de tuin of geef cadeau aan vrienden of familie.

5. Vergeet de vogels niet

De herfst is niet alleen voor je planten een belangrijk seizoen. Ook voor de dieren begint een cruciale periode. Knaagdieren leggen een voorraad voor hun winterslaap, terwijl vele vogels zich klaar maken voor hun jaarlijkse trek naar het Zuiden. Maak het deze dieren wat makkelijk door een vogelvoeder te voorzien. Gevuld met wat vetbollen, zaden en een waterbakje kunnen vogels daar even op adem komen.

Over de auteur