Door de tuin in de herfst op te ruimen, blijft hij er in de winter netjes uitzien en heb je volgend voorjaar een voorsprong. De herfst is het ideale moment om je tuin eens grondig op te ruimen, voordat het koude weer begint. Naast het opruimen van gevallen bladeren, zijn er tal van andere eenvoudige taken die een groot verschil zullen maken voor het uiterlijk van je tuin.

Een van de eerste zaken die je moet doen is alle spullen uit je tuin halen die daar in de winter niet nodig zijn. Kijk dan ook naar je tuinset. De meesten van ons hebben niet genoeg opslagruimte om deze in de winter binnen te zetten, en een container huren daarvoor gaat wat ver, maar een hoes is zo gekocht en beschermt je tuinset tegen de elementen.

De tuin opruimen

Verwijder stervende bladeren en ingeklapte stengels van kruidachtige vaste planten, door deze oftewel met de hand eruit te trekken of aan de basis af te snijden met een snoeischaar. Laat alle stengels met aantrekkelijke zaad koppen staan ​​waar vogels van kunnen genieten. Verwijder onkruid en strooi compost of goed verrotte mest over de grond om de plantenwortels te isoleren.

Een paar stapels bladeren op afgelegen plekken, bijvoorbeeld onder heggen, kunnen overwinterende dieren beschutting bieden. Maar verwijder bladeren van het gazon, de paden (die glad kunnen worden erdoor) en borders. Herfstbladeren vallen in oktober en november in enorme hoeveelheden en bedekken snel gazons en borders. Als ze op hun plaats blijven, kunnen ze het gras doen verstikken. 

Ruim gebruikte planten op het groente perceel op voordat ze beginnen te rotten en gastheer worden voor plagen en ziekten. Compost alles tenzij het ziek is. Hak bonen en erwten af ​​op grondniveau en laat hun stikstofbindende wortels in de grond om de gewassen van volgend jaar te voeden. Je zou ook een groenbemester kunnen zaaien, dat is ook een prima bodemverbeteraar.

Laat je gazon er netjes uitzien

Niets zet de borders beter af dan een netjes gemaaid en gezoomd gazon, dus maai voor de laatste keer. Stel de messen van de maaimachine hoger in dan normaal om het gras in de winter iets langer te laten staan, en snijd vervolgens de randen af ​​met een kantensnijder of mes om hun lijnen opnieuw te definiëren.

Snoei eenjarige klimplanten in borders en klimbonen in groentepercelen en verwijder de dode stengels en het gebladerte. Herstel schade aan verhoogde bedden en compostbakken en schilder ze. Vervang eventuele rottende schuttingpalen, zodat ze niet omwaaien tijdens winterstormen. Zorg ervoor dat het dak van je schuur niet lekt en vervang kapotte ruiten of defecte ventilatieopeningen in kassen.

Haal de nestkastjes naar beneden en maak ze leeg. Oud nestmateriaal, onbevruchte eieren en ander vuil kunnen ziektes met zich meebrengen, dus was de kasten met warm water voordat je ze terug plaatst. Denk er ook aan om voerbakken en vogelbaden schoon te maken en regelmatig bij te vullen. Schep ook de bladeren die in de vijver zijn geblazen eruit voordat ze zinken en gaan rotten. Snijd daarnaast ook het blad van afgestorven randplanten terug. Verwijder vijverpompen en fonteinen die niet meer in gebruik zijn. Was ze grondig uit en bewaar ze in de winter, zodat ze vanaf de lente hun taken weer kunnen uitvoeren.

Over de auteur