Hoe gaat je moestuin december overleven?

Het is niet het eerste waar je in de maand december aan denkt, het onderhouden van een moestuin. De moestuin in december is behoorlijk leeg. Er zullen misschien nog wat knollen en misschien boerenkool kunnen oogsten, maar dan houdt het wel zo’n beetje op.

Dat wil allemaal niet zeggen dat je in de decembermaand niet met de moestuin bezig kunt zijn. In deze maand kun je vast goede voorbereidingen voor wanneer het moestuinseizoen echt losbarst. Moestuinonderhoud in december moet zeker niet onderschat worden. Het is de perfecte tijd om de grond van de moestuin eens flink om te spitten. Misschien niet het leukste werk, maar wel nodig wanneer je goed voorbereid wilt zijn voor het komende jaar. Zorg dat de bodem droog is wanneer je hem om gaat spitten. Een omgespitte grond reageert goed op vorst, wind, regen en sneeuw zodat de grond aan het einde van de winter mooi kruimelig is. Zo gaat je moestuin december goed door komen.

Ben je tevreden met je bessen en zou je wel meerdere planten willen? Dan is de decembermaand uitermate geschikt om bessen te stekken. Niet alleen als je voor jezelf wilt vermeerderen, maar een stek van een goede plant cadeau geven is ook erg leuk, misschien voor kerstmis?

Wat je ook kunt doen zodat je moestuin in december maar ook daarna gaat overleven is het controleren van je gereedschap. Zorg dat je gereedschap goed opgeborgen is en kijk een naar welk gereedschap misschien aan vervanging toe is. Niets is erger dan wanneer je echt aan de slag wilt gaan en je gereedschap is verroest of werkt niet meer goed. Wanneer je dat in december al opgelost hebt scheelt dat in het nieuwe jaar een hoop werk.

Moestuinonderhoud in december

Moestuinonderhoud in december is ook hard werken, op dit moment kun je bedenken wat je graag gezaaid zou willen hebben voor het nieuwe jaar. Je kunt vast een indeling maken voor je moestuin en op papier zetten wanneer je wat kunt gaan zaaien in het nieuwe jaar. In december kan er nog niet veel gezaaid worden, maar je zou wel vast wortelkluiten van rabarber kunnen planten. Misschien niet iets waar je direct aan denkt om in je moestuin te verbouwen, maar van rabarber kun je heerlijke compote maken, lekker bij een dessert gebruiken of om een heerlijke rabarbertaart te bakken.

Zaaien in december gaat nog niet echt lukken, tenminste, als je alleen buiten wilt zaaien. Ben je echt fanatiek en kun je niet wachten om te beginnen? Dan zou je binnenshuis misschien een kleine kruidentuin aan kunnen leggen. In een kleine kas of op de vensterbank in de zon kun je heel goed vast beginnen met een kleine kruidentuin. De meeste kruiden kunnen het hele jaar door gekweekt worden dus het is een ideale manier voor de rusteloze tuinier om toch een moestuin in december te hebben. En het is natuurlijk ook erg lekker om snel een aantal verse kruiden te hebben voor in je eigen keuken. Ook pepers zou je vast kunnen zaaien. Niet het meest voor de hand liggend, maar wel een leuke afwisseling. Pepers houden van warmte, dus een bakje boven de radiator die ongetwijfeld lekker brandt in de winter is ideaal. Andere groente die je ook vast binnenshuis zou kunnen zaaien is bijvoorbeeld spinazie, zo kun je toch alvast vers uit eigen moestuin eten voordat je echt in je moestuin buitenshuis aan de slag gaat. Weet jij welke moesttuitips december nog meer in petto heeft?

Over de auteur