Ook voor tuin tegels heeft de tijd niet stil gestaan. Ze zijn er in vrijwel alle kleuren, maten en diverse materialen. Perfecte tuintegels bestaan uiteraard niet, maar het is wel verstandig om de juiste keuze te maken voor jouw tuin. Tenslotte gaan tuintegels vele jaren mee en wil jij er zoveel mogelijk van genieten. Hieronder vind je een aantal tips met betrekking tot de diverse opties.

1. Jouw smaak is bepalend

De bestrating vormt de aanvulling op jouw huis en jouw tuin. Door de ruime keuze kan je gaan voor een aansluiting op je woonomgeving. Vooral bij glazen schuifdeuren is het een trend om een overgang te maken van de vloer binnen naar de bestrating buiten. Hierdoor wordt de tuin tot verlengde van je huis gemaakt. Maar je kan ook kiezen voor een contrast met bijzondere kleuren. Het aantal verschillende kleuren wordt vaak beperkt tot drie omdat de bestrating bij meer kleurgebruik een ‘druk’ beeld geeft. Maar jij bepaalt uiteraard.

2. De eigenschappen van de tuintegels

Het gebruik dat je gaat maken van de tegels is vaak ook bepalend voor de keuze van het materiaal. Een oprit naar jouw garage stelt nu eenmaal andere eisen aan de tegels dan een decoratief terras of bijvoorbeeld een tuinpad. Laat je door de specialist voorlichten over zaken als vorstbestendigheid, onderhoud, kleurvastheid en krasbestendigheid. Vergeet hierbij zeker ook de prijs niet.

3. Materialen

In het algemeen worden tuintegels van 3 verschillende soorten materialen gemaakt: beton, natuursteen en keramiek.

Beton

Beton is goedkoop en met een coating is het redelijk goed te onderhouden. Het is anti-slip en waterdoorlatend. Als de dikte afdoende is, kan je over beton ook rijden en is het daardoor ook geschikt voor bijvoorbeeld een oprijlaan. Betontegels hebben in het algemeen een minder lange levensduur in verhouding tot de andere materialen en kunnen in combinatie met water vorstgevoelig zijn.

Keramiek 

Keramiek is kleurvast en in vele verschillende kleuren en looks te verkrijgen. Het materiaal is zonder veel problemen te onderhouden. Bij keramiek tegels is het van belang dat bij aanleg de afwatering goed is geregeld. Het materiaal is beperkt waterdoorlatend en kan glad worden als het water niet tijdig weg kan. Goede keramische tegels zijn vandaag de dag voordelig te koop.

Natuursteen

Natuursteen heeft de charme van een natuurlijk product. Het is goed waterdoorlatend en poreus. Natuursteen heeft natuurlijke kleurnuances en oneffenheden. Het materiaal is ook vlekgevoelig, maar vaak verdwijnen deze weer na verloop van tijd. Het materiaal is in het algemeen zeer hard en niet vorstgevoelig.

4. Formaat van tegels

Grotere formaat tegels zijn eenvoudiger te onderhouden dan kleinere formaten en ook het leggen is in het algemeen eenvoudiger. Ook hier geldt dat jouw persoonlijke smaak bepalend is voor de keuze. Hierbij zijn er twee zaken die je ook in beschouwing kan nemen. Grote tegels op een te kleine oppervlakte komen in het algemeen niet goed tot het recht. Ook is het vaak een kostbare zaak omdat grote tegels uiteraard per stuk worden verkocht. Hierdoor krijg je meer snijwerk en blijven er meer restanten over.

Over de auteur