Een goede manier om het beste uit de tuin te halen en in harmonie één geheel te doen vormen met de woning, is door middel van buitenverlichting. Dergelijke verlichting geeft de buitenkant van de woning immers een extra dimensie. De volgende buitenverlichting tips kunnen je in elk geval al heel wat inspiratie geven als je je woning aan de buitenkant in de kijker wil zetten.

Een lichtplan

Voor je de beste buitenverlichting kan plaatsen, is het de moeite waard om de functie van het licht te bepalen. Zo kan er een onderscheid gemaakt worden tussen functioneel licht, sfeerlicht en oriëntatielicht.

Functioneel licht heeft als doel de toegangen goed te verlichten zodat deze voor bezoekers duidelijk is. Hoe meer licht, hoe kleiner het risico op inbrekers daarbij is. Ideaal is een combinatie met een tijd -en schemerschakelaar. De lichten worden het best uitgevoerd met besparende energiebronnen.

Oriëntatie verlichting wordt gebruikt bij onder andere voetpaden, trappen en dergelijke obstakels. Bij paden worden het best lagere en staande armaturen geplaatst, waarbij de lichtbron het licht naar onder schijnt. Bij traptreden en bijvoorbeeld muurtjes kunnen deze lichten voor extra sfeer in de muur verwerkt worden. De lamp is hierbij geen obstakel aangezien deze niet uitsteekt. Naast ingebouwde armaturen kunnen er echter ook heel wat diverse wandarmaturen toegepast worden.

Sfeerlichten dienen gewoon om de ruimte extra sfeer te geven, en vaak worden hiervoor lagere wattages gebruikt: zo wordt de tuin net iets gezelliger. Elementen zoals bomen kunnen ten volle benut worden door er bijvoorbeeld een sfeerlicht bij te plaatsen en geeft een soort diepte-dimensie aan de tuin. Belangrijk hierbij is te onthouden dat kiezen voor weinig elementen soms de beste keuze is.

Welke stijl verlichting kies je?

Ook de buitenverlichting draagt bij aan de stijl die er in huis gecreëerd wordt: kies je voor een moderne of traditionele uitwerking? Vaak wordt de keuze bepaald door de inrichting van het huis, zodat alles samen één mooi geheel vormt. Vaak worden ledlampen gekozen voor buitenverlichting, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd. Ledlampen kunnen gecombineerd worden met de meeste soorten armaturen en bieden dus heel wat diversiteit. Daarnaast zijn ledlampen van bijvoorbeeld www.budgetlight.nl makkelijk online te bestellen en bovendien super duurzaam.

Creëer orde

Het is een goed idee om het bij één stijl te houden: het gebruik van teveel verschillende elementen zorgt voor een chaos, wat de sfeer zeker niet ten goede komt. Uniformiteit creëren in de buitenverlichting is al even belangrijk als bij het meubilair of het kleurenpatroon dat in de woning domineert!

Gebruik spots

Er zijn heel wat soorten spots die de buitenkant van de woning in de kijker zetten: zo verlichten prikspots één plaats in de tuin – bijvoorbeeld een boom of beeld – en zorgen voor een unieke sfeer. Spots worden best echter niet gebruikt als basisverlichting in de tuin, maar eerder om de mooiste elementen ervan in de verf te zetten.

Maak eventueel gebruik van grondspots

Vaak wordt de gevel of toegangspoort van een woning verlicht met een grondspot. Er zijn heel wat soorten: spots met verschillende lichten, smalle of brede lichtbundels, enzovoort. Het primaire doel van dergelijke spots is het verlichten van een object, maar ze kunnen ook gebruikt worden als oriëntatieverlichting in de straat – waarvoor je het best een lager wattage gebruikt. Belangrijk bij grondspots is de aanwezigheid van een goede drainage, zodat eventueel water gemakkelijk weg vloeit!

Over de auteur