Naast planten die op gras en aarde groeien, groeien moerasplanten en andere waterplanten op of in het water. Maar wat komt er kijken bij het onderhoud van moerasplanten? En hoe onderhoud je waterplanten het beste?

Hoe onderhoud je moerasplanten en waterplanten?

Hoe onderhoud je moerasplanten? Het is niet minder moeilijk dan het onderhouden van planten die op het land leven. Aandacht hebben ze wel nodig, anders is de kans aanwezig dat ze minder goed groeien en de kwaliteit van het water waarin ze groeien achteruit gaat.

Ten eerste is het belangrijk ter weten wanneer je de plant in een vijver kan poten. Waterplanten kunnen in een vijver worden geplaatst in de periode van maart tot en met augustus. Hierdoor kan je er zeker van zijn dat de plant de winter overleeft. Let wel op de hardheid van het water.

Ten tweede kunnen planten gaan woekeren als ze eenmaal goed groeien. Om te zorgen dat de wortels van de plant niet wegrotten, is het belangrijk de planten in mandjes te zetten met vijveraarde en scherp zand.

Ten derde is het belangrijk om waterplanten te bemesten om ze gezond te houden. Dit kan je doen door voedingszouten en mineralen aan de vijver toe te voegen. Vooral CO2 is voor waterplanten belangrijk, omdat ze hierdoor groeien. Je kan meten hoeveel CO2 er in de vijver zit door de karbonaathardheid te meten. Hierdoor weet je meteen of de plant genoeg toegang heeft tot vitale mineralen. Moerasplanten halen hun mineralen ook uit de bodem van een waterlichaam, dus zorg er ook voor dat er genoeg voedingsstoffen in de grond van een mandje zit im de vorm van klei, leem of turf.

Tot slot is het belangrijk de waterplanten te snoeien. Wanneer ze namelijk het wateroppervlak bereiken, zullen ze minder hard groeien omdat er minder voedingssstoffen worden opgenomen. Het is aan te raden in het najaar en voorjaar goed te snoeien, en om tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer ook een beetje terug te snoeien. Snoeien is belangrijk omdat in het najaar het loof van de moerasplanten sterft. Wanneer je niet dit eraf zou snoeien, zal de plant maar matig kunnen groeien en slecht kunnen overwinteren. Voor een goede groei is het ook belangrijk dat de planten genoeg licht krijgen.

Het is ook belangrijk een oog in het zeil te houden tijdens de growiperiode door de potentiële aanwezigheid van draadalgen, het onkruid van zoetwaterlichamen. Ze kunnen de planten makkelijk overwoekeren omdat ze weinig groeieisen hebben en daarom dus de groei van de water- en moerasplanten verminderen. Om dit tegen te gaan kan je in het najaar de vijver preventief behandelen.

Onderhoud van moerasplanten binnenshuis

Waterplanten kun je ook binnenhuis laten groeien, in bijvoorbeeld een aquarium. Moerasplanten kunnen zich goed aanpassen aan een milieu waar ze constant onder water staan. Hou wel rekening dat er genoeg grond aanwezig is, en plant zeker niet teveel planten in hetzelfde aquarium. Hou een maatstaaf aan van tien planten per meter aquariumlengte.

Conclusie

Deze tekst heeft informatie gegeven op de vraag: Hoe onderhoud je waterplanten? Zoals je hebt gelezen is het niet moeilijk een waterplant of moerasplant te onderhouden. Net zoals bij planten die op het land leven, is voldoende licht en ruimte nodig, en is het noodzakelijk de planten te bemesten met behulp van mineralen en CO2.

Over de auteur