Buitenverlichting, een vijverpomp, jacuzzi, de elektrische terrasverwarmer – het zijn allemaal energieslurpers die je in de tuin kunt terugvinden. Een hoog energieverbruik kost niet alleen veel geld, maar is ook slecht voor het milieu. Maak daarom snel de overstap naar een duurzame vorm van energie. Wat dacht je van groene windstroom? Hiermee kun je de tuin verduurzamen en bijdragen aan een beter milieu. Je leest hieronder meer over de uiteenlopende voordelen.

Windenergie is onuitputtelijk

Een van de grootste voordelen van windenergie is dat het onuitputtelijk is. Dat wil zeggen dat het, in tegenstelling tot fossiele energiebronnen, nooit op raakt. Zeker een land zoals Nederland is erg geschikt voor het opwekken van windstroom. Het waait regelmatig en hard. Dit komt door het vlakke landschap en de ligging. Ook op zee kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de harde wind.

Niet afhankelijk van fossiele brandstoffen

Omdat fossiele brandstoffen op kunnen raken, is het belangrijk om hier minder afhankelijk van te worden. Windmolens kunnen hier aan bijdragen. Volledig overstappen op windenergie is niet haalbaar. Maar door het te combineren met andere duurzame energievormen, hoeven we niet meer afhankelijk te zijn van fossiele energiebronnen.

Windmolens stoten geen CO2 uit

Bij het produceren van windenergie komt er geen CO2 vrij (enkel bij het maken en plaatsen van de windmolens). Dit maakt windenergie heel schoon en duurzaam. Het verminderen van CO2 uitstoot heeft een positief effect op het milieu en kan klimaatverandering helpen tegen te gaan.

Windmolen kunnen gerecycled worden

Tegenwoordig kunnen windmolens erg goed gerecycled worden. Ook worden veel materialen hergebruikt voor de bouw van nieuwe windmolen. Hierdoor blijft er dus maar weinig afval over.

Er kunnen veel windmolens geplaatst worden

Windmolens kunnen op allerlei plekken in het land worden neergezet. Bijvoorbeeld in de zee of op open land. Maar je kunt als boer of projectleider ook je eigen grond beschikbaar stellen voor de plaatsing van windmolens. Zo’n initiatief voor lokale stroom wordt ook wel een energiecoöperatie genoemd.

Windmolens zijn relatief goedkoop

Wist je dat windmolens een van de goedkoopste energie-opwekkers zijn? De wind zelf is uiteraard gratis. Je hebt niet te maken met fluctuerende prijzen en de bijkomende onzekerheid. Daarnaast zijn de onderhoudskosten van tevoren bekend en staan deze vast. 

Helaas kost windenergie op het moment meer dan energie uit fossiele brandstoffen, maar is er wel een daling te zien. De prijs kan lager worden zodra er grote aantallen windmolens tegelijk worden geproduceerd. Daarnaast heb je bij de overstap naar windstroom zelf de keuze uit een vast tarief of een flexibel tarief. 

Over de auteur