Een tuinarchitect is vaak duur en het is toch altijd afwachten of je tuin er dan ook werkelijk zal uitzien zoals jij het je had voorgesteld. Daarom kun je beter zelf aan de slag gaan en je tuinontwerp zelf doen. Eventueel met wat raad van een professioneel tuinontwerper kom je tot een prachtige tuin. Wij geven jou graag wat tips voor als je aan de slag wil.

Wie ben je?

Een doe het zelf tuinontwerp begint met na te gaan welke mensen jij en je gezin precies zijn. Ben je alleen en heb je niet veel tijd om een tuin te onderhouden? Of hebben jullie veel tijd en echte groene vingers? Hebben jullie kleine kinderen waarvoor je een veilige speelhoek wenst? Je tuinontwerp zelf doen is heel prettig voor nu, maar denk ook aan de toekomst. Gaan jullie binnen tien jaar nog even actief zijn? Of willen jullie gewoon lekker rustig genieten zonder veel werk in de tuin? Zelf een tuinontwerp maken hangt van deze en misschien nog vele andere factoren af.

Denk aan seizoenen, kleuren en hoogtes van de planten

Je gaat je tuinontwerp zelf doen? Dan zorg je er bijvoorbeeld voor dat er in elk seizoen wat moois in de tuin is. In de lente, zomer en herfst zorg je voor bloemen. Voor de winter kies je voor planten die mooie bessen of opvallende zaaddozen produceren. Zo heb je, dankzij jouw doe het zelf tuinontwerp, op elk moment in het jaar plezier aan je tuin. Ontwerp je tuin op die manier dat je grote bomen en struiken achteraan plaatst en lagere planten vooraan. Combineer kleuren naar jouw eigen inzicht. Kies je bijvoorbeeld voor vele tinten roze en paars? Of kies je juist voor contrasterende kleuren zoals wit, rood en geel? Hou ook rekening met de stand van de zon. Waar valt schaduw en welke planten komen hiervoor in aanmerking?

Nog een paar extra tips

Wil je een vijver of zwembad? Plant dan geen bomen in de omgeving. Zij brengen alleen maar bladeren in het water en dus ook veel extra onderhoud met zich mee. Leef en kook je graag buiten? Voorzie dan ruimte voor een buitenkeuken, barbecue, zithoek en dergelijke meer. Zoek inspiratie op internet, stel een ‘moodboard’ samen, net zoals je met je interieur zou doen: breng sfeerfoto’s bij elkaar, kies je kleuren en de stijl en laat je adviseren!

Over de auteur